Sałata Meraviglia delle Quattro Stagioni – odmiana wyśmienita w smaku
Zobacz także
Sałata masłowa Meraviglia delle Quattro Stagioni posiada nie tylko niesamowite walory smakowe, lecz także dekoracyjne. Odmiana ta wytwarza finezyjne, wielobarwne główki, które zachwycą niejednego konsumenta.
Opis
Opisywaną odmianę zalicza się do grupy wczesnych – od wysadzenia rozsady do czasu zbiorów mija od 35 do 40 dni. Choć wykształcane przez nią ścisłe główki nie osiągają może imponującej wielkości (ich masa dochodzi do 300 g), to nadrabiają ten niewielki brak swoim nietuzinkowym wyglądem. Liście wybarwiają się na trzy kolory: zielony, czerwony i brązowy, przy czym wszystkie tony są rozłożone w taki sposób, że tworzą efektowną mozaikę. Poza tym liście mają bardzo delikatną strukturę, a ich powierzchnia jest pokarbowana niczym u kapusty włoskiej. Wszystkie te cechy sprawiają, że najczęściej używa się ich do dekoracji innych potraw lub spożywa bezpośrednio, np. w sałatkach.
Uprawa
Sałata Meraviglia delle Quattro Stagioni powinna być uprawiana w gruncie na zbiór wiosenny lub jesienny. Odmianę tę wysiewa się raczej amatorsko, dlatego też spokojnie można wykorzystywać ją w uprawie ekologicznej. Nasiona najlepiej rozmieścić w gruncie na przełomie marca i kwietnia. Wtedy też główki będą gotowe do zebrania w okresie od czerwca do sierpnia. Pamiętajmy o tym, aby nie zwlekać ze zbiorami, ponieważ może się to skończyć wybijaniem sałaty w pędy kwiatostanowe. Plonów nie należy jednak zbierać bezpośrednio po opadach, ponieważ mokre główki będą się szybko przegrzewać i gnić. Ważne również, aby po ich wycięciu oczyścić je z dolnych liści, które mogą być brudne od ziemi. Sałatę tej odmiany należy jak najszybciej spożyć, ponieważ jej delikatne liście mają tendencję do szybkiej utraty jędrności.
Dagmara Deska
SĄDZISZ, ŻE O SAŁACIE WIESZ JUŻ WSZYSTKO? PRZEKONAJ SIĘ! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
1102 , 0 , 0 , 0 Sałata Maryna - delikatna w smaku odmiana o dużych główkach
-