
Sałata Lollo Bionda – ciekawa odmiana tworząca rozetę mocno postrzępionych liści
Bardzo smaczne, szerokie i jasnozielone liście, późne wybijanie w pędy kwiatostanowe, dość dobra odporność na niektóre choroby grzybowy – mowa o odmianie Rozalka, średnio późnej sałacie masłowej.
Sałata Rozalka to średnio późna odmiana, która wykazuje bardzo szybkie tempo wzrostu, przy czym jest bardzo długo przydatna konsumpcyjnie, gdyż bardzo późno wybija w pędy nasienne.
Tworzy zamknięte, średniej masy (ok. 600 g), w przekroju eliptyczne główki złożone z jasnozielonych, szerokich i zaokrąglonych liści.
Rozalkę możemy uprawiać w dwóch terminach, najlepiej z produkcji rozsady:
Wiosennym: Nasiona sałaty wysiewamy do skrzynek lub wielodoniczek od połowy marca do początku kwietnia utrzymując temperaturę pomieszczenia 15-18°C. Młode rośliny, po wytworzeniu liścieni, przesadzamy do większych pojemników, inspektu lub tunelu foliowego.
Wyrośniętą rozsadę sałaty sadzimy do gruntu od końca kwietnia do początku lipca w rozstawie 30-40 x 40 cm. Zbiór przeprowadzamy, w zależności od terminu siewu i sadzenia, od sierpnia do września.
Jesiennym: Uprawę sałaty Rozalka w tym terminie prowadzimy podobnie jak wiosną, lecz siew wykonujemy dopiero w czerwcu (do połowy lipca). Rozsadę sadzimy na miejsce stałe od lipca do połowy sierpnia w rozstawie 30-40 x 40 cm, a zbioru możemy się spodziewać od sierpnia do końca września (w zależności od terminu sadzenia).
Sałatę Rozalka w uprawie jesiennej możemy również produkować z siewu nasion wprost do gruntu, zalecane jest to jednak w uprawie amatorskiej.
Sałata Rozalka wykazuje średnią odporność na groźne choroby grzybowe, jakimi są szara pleśń i mączniak rzekomy.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl