
Sałata Dumka – plenna i smaczna odmiana, odporna na mączniaka rzekomego

Zobacz także
Sałata masłowa Dumka wytwarza dosyć dorodne główki o ciekawym zabarwieniu liści. Poza tym jest wysoce odporna na mączniaka rzekomego oraz niekorzystną temperaturę, dzięki czemu nie wybija w pędy kwiatostanowe.
Opis
Okres wegetacji tej odmiany trwa umiarkowanie długo (ok. 50–60 dni). Warto jednak poczekać te dwa miesiące, ponieważ wydawane przez Dumkę główki cechują się zachęcającym wyglądem i ciekawym smakiem. Liście mają kształt szerokoeliptyczny, przy czym ich brzegi są wyraźnie pofałdowane. Na delikatnie błyszczącej powierzchni widać średnią liczbę pęcherzyków. Kolor liści można określić jako połączenie bieli oraz barwy żółtozielonej. Ich najważniejszym walor konsumpcyjny stanowi fakt, że są mocno kruche. Składają się na ścisłe główki o kulistym kształcie, których masa waha się granicach 500 g.
Odporność
Udowodniono, że sałata Dumka jest odporna na cztery holenderskie rasy mączniaka rzekomego. Poza tym bardzo dobrze radzi sobie ze zbyt wysokimi temperaturami, które mogłyby doprowadzić do wybijania główek w pędy kwiatostanowe. Odmiana ta cechuje się również bardzo wysoką plennością. Pamiętajmy, że zaleca się uprawiać ją w polu na zbiór wiosenny albo wczesnoletni.
Przechowywanie
Sałata jest niezbyt odporna na warunki przechowalnicze, dlatego też najlepiej skierować ją do sprzedaży natychmiast po zbiorach. Gdyby jednak zaistniała potrzeba krótkiego przetrzymania (najdłużej: do trzech dni), to należy zapewnić główkom odpowiednie warunki – temperaturę wynoszącą 1°C oraz wilgotność powietrza na poziomie 90–95%.
Uprawa
Poznaj kilka najważniejszych danych i terminów dotyczących odmiany Dumka:
- wysiew nasion (w dawce 0,3–0,5 kg/ha) – połowa marca,
- sadzenie w gruncie (przy rozstawie 25 × 30 cm) – połowa kwietnia,
- zbiór główek – od połowy maja do połowy czerwca.
Dagmara Deska
SĄDZISZ, ŻE O SAŁACIE WIESZ JUŻ WSZYSTKO? PRZEKONAJ SIĘ! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
1038 , 0 , 0 , 0 Sałata Maryna - delikatna w smaku odmiana o dużych główkach
-