Sałata Grenada Ożarowska – popularna odmiana o zwartych główkach
Zobacz także
Sałata krucha Grenada Ożarowska jest jedną z najlepiej znanych w Polsce odmian sałaty lodowej. Wytwarza mocno zwarte główki wysokiej jakości o wyśmienitym smaku.
Opis
Główki wydawane przez prezentowaną odmianę są prawdziwie duże – zawsze ważą około kilograma. Ich kształt można określić jako regularnie kulisty i zbity, ponieważ liście bardzo mocno do siebie przylegają. Mają ponadto intensywny zielony kolor i wyraźny połysk. Poza tym cechują się lekko pęcherzykowatą powierzchnią oraz niezwykle delikatnym smakiem.
Należy także wspomnieć, że sałata ta nadaje się do zbioru po mniej więcej 50–55 dniach od siewu nasion. Z tej przyczyny zaleca się, aby Grenadę Ożarowską uprawiać bezpośrednio w gruncie w okresie od połowy wiosny do późnej jesieni.
Właściwości
Atrakcyjność prezentowanej odmiany wynika między innymi z jej wysokiej plenności, ale nie tylko. Okazuje się, że każdy zbiór Grenady Ożarowskiej cechuje się dobrą strukturą. Właściwość ta jest konsekwencją braku skłonności do wybijania w pędy kwiatostanowe latem, gdy dni stają się dłuższe, a temperatura powietrza wzrasta. Nie zapominajmy także, że sałata ta jest jedną z tych najdłużej utrzymujących dobrą jakość konsumpcyjną.
Pielęgnacja
Grenada Ożarowska musi być dobrze nawadniana, w przeciwnym razie jej liście staną się gorzkie i stracą na jakości. Pamiętajmy także o spulchnianiu międzyrzędzi, zabieg ten wykonujmy jednak bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić płytkiego systemu korzeniowego roślin. Konieczne może się też okazać usuwanie chwastów. Należy pozbywać się ich mechanicznie, ponieważ w uprawie sałaty kruchej nie zaleca się używania herbicydów (co wynika z jej zbyt krótkiego okresu wegetacji).
Dagmara Deska
SĄDZISZ, ŻE O SAŁACIE WIESZ JUŻ WSZYSTKO? PRZEKONAJ SIĘ! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
1098 , 0 , 0 , 0 Sałata Maryna - delikatna w smaku odmiana o dużych główkach
-