Wszystko, co trzeba wiedzieć o odmianach sałaty i sposobach jej uprawy
Sałata Maryna - delikatna w smaku odmiana o dużych główkach
Zobacz także
Sałata Maryna to bardzo delikatna w smaku sałata głowiasta masłowa. Może być uprawiana w przydomowym ogrodzie z ograniczeniem środków grzybobójczych – jest odporna na szarą pleśń i mączniaka rzekomego.
Charakterystyka
Ta średnio późna odmiana zawiązuje duże (ok. 750 g), kuliste, zwięzłe, lecz półotwarte główki o bardzo delikatnym smaku.
Złożone są ze słabo pofalowanych, silnie pęcherzykowatych, kruchych liści z niewielkim połyskiem. Na szczycie dojrzewających główek zewnętrzne liście zabarwiają się na antocyjanowo.
Uprawa
Sałatę masłową uprawiamy najczęściej z rozsady pod osłonami, gdyż metoda ta da nam pewniejszy i wyższy plon. Odmianę Maryna możemy uprawiać w dwóch terminach – wiosennym i jesiennym.
Uprawa wiosenna: Nasiona wysiewamy do skrzynek od połowy marca do początku kwietnia utrzymując temperaturę powietrza 15-18°C. Siewki, po wytworzeniu liścieni, przesadzamy do doniczek, inspektu lub tunelu foliowego. Rozsadę sadzimy do gruntu od końca kwietnia do połowy maja w rozstawie 30-40 x 25 cm, na taką głębokość, w jakiej rosła w doniczce, zaś zbioru dokonujemy od sierpnia do września.
Możemy również uprawiać sałatę z siewu wprost do gruntu, licząc się z pewnym ryzykiem (zalecane to tylko w przydomowych ogrodach), wówczas zbioru spodziewać się możemy od czerwca do lipca.
Uprawa jesienna: Uprawę prowadzimy w podobny sposób jak przy uprawie wiosennej, lecz wysiew wykonujemy od czerwca do połowy lipca. Rozsadę na miejsce stałe sadzimy od lipca do połowy sierpnia w rozstawie 30-40 x 25 cm.
Zbioru możemy się spodziewać od sierpnia do końca września. Uprawa z siewu wprost do gruntu w tym terminie jest mniej ryzykowna niż uprawa wiosenna.
Odporność
Sałata masłowa Maryna wykazuje średnią odporność na choroby grzybowe, takie jak mączniak rzekomy i szara pleśń.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa