Naciowa czy korzeniowa? Oto nasz przegląd odmian pietruszki

Odmiany pietruszki naciowej Pietruszka cukrowa

W Polsce uprawia się dwa podgatunki pietruszki – pietruszkę korzeniową oraz pietruszkę naciową. Ta pierwsza ma stosunkowo duże znaczenie gospodarcze. Surowcem pietruszki korzeniowej są korzeń spichrzowy i nać, zaś pietruszki naciowej wyłącznie nać. Najważniejszym składnikiem zawartym w liściach jest witamina C. W olejkach eterycznych (korzeń, liście, rozłupka) znajdują się apiol, mirystycyna oraz pinen odpowiadające za stymulację apetytu i mające działanie moczopędne.

Pietruszka korzeniowa

Odmiany pietruszki korzeniowej charakteryzuje się na podstawie cech korzenia spichrzowego, okresu wegetacji oraz przeznaczenia. Wyróżnia się korzenie krótkie o długości maksymalnej 15 cm, półdługie – 16–25 cm oraz długie – powyżej 26 cm długości. Odmiany półdługie są najchętniej wybierane ze względu na najłatwiejszy zbiór i możliwość przetworzenia. Najpopularniejszym kształtem korzenia jest stożkowaty. Czasem korzeń pietruszki może przybierać kształt cylindryczny.

Cukrowa, Gazela, Halblange, Hamburska, Jagienka, Kaśka, Kinga, Lenka, Ołomuńcka, Roksana, Samba, Sonata, Vistula, Warta to odmiany znajdujące się na liście roślin warzywnych COBORU. Wybierając którąś z nich do uprawy, warto kierować się jej przeznaczeniem, łatwością uprawy, odpornością na choroby oraz na mrozy. Rośliny wczesne charakteryzują się stosunkowo niską mrozoodpornością. Późne można z powodzeniem pozostawić na polu do przezimowania, o ile prognozy nie przewidują ostrych zim. Siewki odmiany Lenka są odporne na porażenia przez grzyby z rodzaju Alternaria i Fusarium. Do uprawy są polecane odmiany Sonata oraz Halblange, które są bardzo plenne, odporne na choroby, a ich korzenie nie rdzewieją i nie pękają.

Tabela 1. Parametry wybranych odmian pietruszki korzeniowej

Odmiana

Wczesność

Długość korzenia (cm)

Kształt korzenia

Przeznaczenie

Cukrowa

wczesna

14-17

Stożkowaty

Bezpośrednie spożycie

Halblange – Brandenburska

późna         

19-21

stożkowaty

Bezpośrednie spożycie, przechowywanie

Kinga

średnio późna

do 19

Stożkowaty

Bezpośrednie spożycie, przetwórstwo, przechowywanie

Lenka

średnio późna

18-23

Stożkowaty

Przechowywanie

Samba

późna

23-25

Stożkowaty

Bezpośrednie spożycie, przechowywanie

Sonata

późna

23-34

Stożkowaty

Bezpośrednie spożycie, przechowywanie

Vistula

późna

19-22

Stożkowaty

Bezpośrednie spożycie, przetwórstwo, przechowywanie

Warta

późna

21-23

Stożkowaty

Bezpośrednie spożycie, przechowywanie

 

Pietruszka naciowa

Cechy użytkowe pietruszki naciowej, które rozróżniają odmiany, odwołują się do liści. Rozety liściowe mogą być wzniesione, półwzniesione oraz rozpierzchłe. Obecnie coraz częstsze w uprawie są odmiany o karbowanym pokroju naci. Są one mrozoodporne, a ich liście przeznaczane są zazwyczaj do suszenia lub mrożenia. Najważniejszymi cechami przy doborze odmiany są wielkość i masa blaszki liściowej. Liście pietruszki naciowej są bogate w witaminę C (ok. 6-krotnie więcej niż w korzeniu p. korzeniowej) i flawonoidy wpływające na organizm moczopędnie i rozkurczowo. Na liście roślin warzywnych COBORU znajdują się odmiany: Festival 68, Gala, Natalka, Nutka, Pesto.

Korzenie oraz liście obu podgatunków pietruszki wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i przetwórczym. Są one źródłem witamin i olejków. Uprawę pietruszki prowadzi się zazwyczaj na bezpośrednie spożycie, coraz częściej wykorzystywana jest natomiast do produkcji mrożonek, konserw, przetworów dla dzieci oraz suszu.

Szeroki wybór nasion pietruszki do siewu znajdziesz tutaj

Autor: Joanna Żołnierkiewicz

Bibliografia:

Biesiada A., Kołota E., Orłowski M., „Warzywnictwo”, UWP, Wrocław 2007 r., str. 278

Sikora E., „Ogród warzywny przy domu”, wyd. Hortpress, Warszawa 2011 r., str. 129–130

Skąpski H., Dąbrowska B., „Uprawa warzyw w polu”, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1994 r., str. 216–219

Nawrocki J., „Podatność siewek różnych odmian pietruszki korzeniowej na porażenie przez patogeny grzybowe”, ACTA Agrobotanica, Poznań 2007 r., str. 163–170

CZY WIESZ, JAKIE TAJEMNICE SKRYWA NIEPOZORNA PIETRUSZKA? [QUIZ]

[1/14] Ile kalorii znajduje się w 100 g pietruszki?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki