Pietruszka – najważniejsze informacje o uprawie tego zdrowego warzywa

Pietruszka Uprawa pietruszki

Pietruszka zawiera bardzo duże ilości witaminy C oraz jest jednym z najczęściej używanych warzyw przyprawowych w Polsce. Dostępna jest na rynku przez cały rok, w postaci świeżej, mrożonej lub suszonej.

Największą popularnością cieszą się korzenie kształtne, bez rozwidleń i bocznych odgałęzień, a nać o gładkich liściach. Uzyskanie takiego efektu wymaga wiele pracy, a wpływ na dobre plony ma kilka czynników: gleby o wysokiej wilgotności, nasiona z dużą zdolnością do kiełkowania oraz odpowiednia ochrona przed chorobami i szkodnikami. Uprawa pietruszki z zachowaniem tych zasad pozwala na uzyskanie dorodnych plonów.

Przedplon

Należy unikać gruntów, na których były uprawiane rośliny, które są żywicielami dla nicieni, czyli cebula, por, seler, marchew oraz owies. Wskazane jest uprawianie pietruszki po roślinach kapustnych, ogórkach lub po zbożach w siewie czystym (z wyjątkiem owsa). Bardzo długi okres wegetacji nie pozwala na to, aby pietruszka była międzyplonem. Wyjątkiem jest uprawa na zbiór wczesny lub przy siewach przedzimowych.

Stanowisko

Pietruszka pochodzi z kraju śródziemnomorskiego, dlatego najodpowiedniejsze są dla niej gleby o wysokiej wilgotności. Najlepsze są gleby średnio zwięzłe, próchnicze, o dobrej strukturze i dużej pojemności wodnej (czarnoziemy, gleby ilasto-glebowe). Gleby ciężkie, zlewne, kwaśne, gliniaste oraz zbyt lekkie nie są odpowiednie. Pietruszka źle rośnie na kwaśnych glebach, dlatego warto je zwapnować w roku poprzedzającym uprawę.

Zaleca się uprawę pietruszki na polach, na których wcześniej nie uprawiano roślin będących żywicielami nicieni. Obecność tego obleńca przyczynia się do znacznych obniżenia plonów i pogorszenia jego jakości (np. przedstawiciel nicieni – szpilecznik baldasznik – może powodować ordzawienia korzeni).

Nawożenie

Pietruszka wymaga gleb o pH zbliżonym do obojętnego. Prawidłowe nawożenie wymaga analizy gleby. W przypadku braku analizy, przeciętne dawki nawozów pod uprawę pietruszki wynoszą:
- azot (N) 50-90 kg/ ha, całą dawkę można zastosować przedsiewnie lub dzieląc na dwie (jedna 30-60 przedsiewnie, druga 20-30 do połowy lipca),
-  fosfor (P) 120-140 kg/ha, najlepiej wysiać jeszcze w roku poprzedzającym uprawę,
-  potas (K) 150-200 kg/ha, wiosną przedsiewnie.

Przygotowanie gleby pod uprawę pietruszki polega na wykonaniu głębokiej na 25-35 cm orki przedzimowej, a wiosną uprawek obejmujących włókowanie, kultywatorowanie i bronowanie. Te zabiegi pozwalają na równomierny siew i wschody roślin.

czytaj dalej...

CZY WIESZ, JAKIE TAJEMNICE SKRYWA NIEPOZORNA PIETRUSZKA? [QUIZ]

[1/14] Ile kalorii znajduje się w 100 g pietruszki?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki