Słonecznik bulwiasty (topinambur) – ekskluzywny przysmak kuchni europejskiej
Uprawa rozmarynu – silnie aromatycznego zioła śródziemnomorskiego
Zobacz także
- Uprawa lubczyku – popularnej rośliny zielarskiej będącej naturalnym afrodyzjakiem
- Uprawa majeranku – aromatycznej rośliny przyprawowej znanej w każdej kuchni
- Uprawa melisy – miododajnej rośliny leczniczej o cytrynowym zapachu
- Uprawa mięty pieprzowej – popularnej przyprawy kuchennej i rośliny leczniczej
Rozmaryn należy do najbardziej znanych ziół śródziemnomorskich. Te długowieczne i wiecznie zielone krzewy z rodziny wargowych są nie tylko atrakcyjną rośliną ozdobną, lecz także przyprawową i leczniczą. Spotyka się go najczęściej w Hiszpanii, Francji, Jugosławii, Grecji i we Włoszech.
W Polsce najczęściej uprawiany jest rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis L.), półkrzew o południowoeuropejskim rodowodzie, sadzony jako żywopłot i ozdoba przydomowych ogródków.
Roślina wydziela przyjemny zapach przypominający kamforę który przy dobrej opiece może służyć nam latami. Ze względu na swoje właściwości rozmaryn uznawany jest za symbol wiernej miłości. W artykule postaramy się przybliżyć Państwu najważniejsze informacje na temat uprawy rozmarynu.
Opis
Rozmaryn jest delikatną wiecznie zieloną byliną. To brązowo drewniejący półkrzew o czterokanciastej łodydze i gęstym pokroju. Najczęściej osiąga do 1 m wysokości. Jego krótkie skórzaste liście z wierzchu są ciemnozielone, od spodu natomiast szaro lub biało omszone.
Z wyglądu przypominają szpilki bądź igiełki i są silnie aromatyczne. W ich pachwinach osadzone są jasnofioletowe lub bladoniebieskie kwiaty z dwoma pręcikami, które skrywają małe i błyszczące nasienie koloru brązowego.
Warunki uprawowe
Pełnię swoich rozmiarów krzewy osiągają jedynie na ciepłych, słonecznych stanowiskach, które sprzyjają wytwarzaniu odpowiednio dużej ilości olejków eterycznych. Rozmaryn preferuje przepuszczalne podłoże, można sadzić go do dobrej jakościowo ziemi dla roślin doniczkowych.
Wymaga stale wilgotnej gleby, nie toleruje jednak wody stagnującej, która skutkuje gniciem korzeni i rozwojem zgnilizny podstawy łodyg. Jest dość wrażliwy na mróz, jedynie w cieplejszych rejonach rozmaryn nadaje się do uprawy gruntowej. W naszym klimacie można uprawiać go jedynie w doniczkach, gdyż wymaga zimowania w chłodnych i przewiewnych pomieszczeniach.
Uprawa, zimowanie i zbiór
Rozmaryn rozmnaża się jedynie wegetatywnie, wydzielając ze starszych roślin sadzonki o wysokości 10-20 cm. Następnie umieszcza się je wiosną lub na początku lata w wilgotnej ziemi ogrodowej lub piasku.
Nie należy do roślin szybko rosnących, do prawidłowego rozwoju potrzebuje nawożenia w odstępach dwutygodniowych w okresie od marca do sierpnia nawozem zasobnym w potas. Od wiosny do jesieni wymaga też umiarkowanego podlewania. Co roku w marcu lub zaraz po kwitnieniu krzewy należy przesadzać, a także przycinać, by gęsto się krzewiły i miały zwarty pokrój.
Od listopada do marca rozmaryn powinien znajdować się w kwaterze. Najlepszymi warunkami do zimowania są dla niego jasne pomieszczenia o temperaturze 5-10o C. Przez okres zimowy nie potrzebuje dużego nawodnienia. Rozmaryn rozkwita na niebiesko wczesną wiosną, już od końca lutego/początku marca, i kwitnie do wczesnego lata, a czasem zakwita również powtórnie wczesną jesienią.
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
19295 , 70 , 0 , 0 Uprawa rącznika pospolitego – trującej rośliny oleistej
-
-
Komentarzy (1)
Wiesława
Dodano: 2016-02-24 23:19:29Mój rozmaryn aktualnie zimuje w ziemi w ogrodzie. Świeży, zielony i czekam co dalej będzie. Dwa poprzednie przechowywane, dmuchane niestety padły.