Uprawa mięty pieprzowej – popularnej przyprawy kuchennej i rośliny leczniczej

Mięta Uprawa mięty

Mięta to jedna z najstarszych roślin zielarskich na świecie. Wszystkich dziko rosnących gatunków tej byliny z rodziny wargowych jest ponad 40, w Polsce natomiast występuje jedynie kilka jej rodzajów. Choć krzyżują się one ze sobą, to zachowują wszystkie właściwości lecznicze.

Wśród nich największe znaczenie ma uprawa mięty pieprzowej (Mentha piperita L.), powstałej ze skrzyżowania mięty nadwodnej z miętą zieloną. Jako jedyna wykorzystywana jest ona bowiem zarówno do celów przemysłowych, jak i leczniczych.

Można ją odróżnić od innych gatunków po charakterystycznym, chłodzącym smaku liści, który sprawia, że jest tak chętnie uprawiana w przydomowych ogródkach i na balkonach.

Opis

Mięta pieprzowa to zielna roślina wieloletnia, jednak powinna być często przesadzana w nowe miejsca. Jako bylina jest rośliną zimującą w naszych warunkach. Osiąga do 80-90 cm wysokości, a jej wysokie łodygi mają czerwonawą barwę.

Natomiast rosnące na krótkich ogonkach liście z góry są intensywnie ciemnozielone, a na dolnej stronie czerwonawofioletowe, i mają kształt jajowaty do lancetowatego. Kłosowate kwiaty mięty rosną na szczycie łodygi i mają różowoliliowy kolor.

Cała roślina wytwarza intensywny, orzeźwiający zapach, dzięki zawartości olejku eterycznego znajdującego się w gruczołach rozmieszczonych głównie w dolnych częściach liści.

Warunki uprawowe

Mięta rośnie w każdym klimacie, jednak do dobrego wzrostu wymaga miejsca umiarkowanie słonecznego lub półcienia i dobrego nawodnienia stanowiska. Woli gleby żyzne, zasobne w składniki pokarmowe, bogate w próchnicę i wapń. Można ją uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i w skrzynkach na balkonie. 

Należy pamiętać o tym, że najzdrowsze rośliny to te, które same naturalnie się rozrastają. Sadzonki mięty powinny być przesadzane w nowe miejsca najrzadziej co 2-3 lata, by zapobiec zgniliźnie korzeni i otrzymać większy plon w następnym sezonie. Niestety mięta pieprzowa jest mało odporna na porażenie rdzą miętową, która występuje na łodygach i dolnej stronie liści w postaci pomarańczowobrunatnych kropek.

Ważne jest, by nie sadzić obok siebie różnych gatunków rośliny, bo mięta ma tendencje do krzyżowania się i stracą one zapach. Plantację zakłada się najczęściej po roślinach okopowych lub po rzepaku.

Uprawa i zbiór

Mięta pieprzowa praktycznie nie wytwarza nasion, rozmnaża się ją tylko wegetatywnie, przez podział nadziemnych roślin lub podziemnych rozłogów. Sadzonki pozyskuje się wczesną wiosną przed nowymi przyrostami lub późną jesienią z młodych, niekwitnących przyrostów.

Zbiory przeprowadza się kilka razy w sezonie. Do pierwszego zbioru liści mięty przystępujemy w drugiej połowie czerwca, gdy pojawią się pierwsze pąki kwiatowe, lecz jeszcze przed jej zakwitnięciem. Mięta kwitnie od lipca do września. Zbioru dokonujemy jedynie w pogodny dzień i w godzinach popołudniowych, gdy zawartość olejków lotnych jest największa.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki