Uprawa gorczycy czarnej – przedstawiamy najważniejsze informacje

Uprawa gorczycy czarnej Uprawa gorczycy

Pochodzenie gorczycy czarnej (Brassica nigra L.), nazywanej również kapustą czarną lub kapustą gorczycą, nie jest do końca ustalone, ale przyjmuje się, że jest to rejon krajów śródziemnomorskich. Historia jej użytkowania sięga czasów starożytnych, jednak obecnie poza krajami Europy Południowej i Azji Mniejszej jej uprawa nie cieszy się dużą popularnością.

Gorczyca czarna dzieli się na pięć odmian botanicznych, z czego tylko jedna znajduje się w uprawie w Europie. Dzisiaj w polskim krajowym rejestrze nie jest zarejestrowana żadna oryginalna odmiana gorczycy czarnej. W uprawie jest słabo rozpowszechniona, spotyka się jedynie populacje miejscowe o niewielkim plonie nasion.

Opis

Ogólny wygląd rośliny jest smukły, wyrasta na wysokość do 120 cm. Korzeń gorczycy czarnej jest typu palowego i tworzy cienki korzeń główny z niewielką liczbą korzeni bocznych. Główna łodyga jest owłosiona i na ok. 1/3 wysokości od dołu rozgałęzia się na szereg bocznych pędów. W początkowych fazach rozwoju nie tworzy ona rozety liściowej.

Wszystkie liście osadzone są na ogonkach. Dolne początkowo są wzniesione, zazwyczaj trójdzielne i mało owłosione, rzadziej całkiem nagie, natomiast górne – lancetowate. Kwiatostany w formie wielokwiatowego zwartego grona, rozkwitające od dołu ku wierzchowi, umieszczone są na pędach głównych i bocznych. Płatki korony kwiatów są żółtego koloru i bledną po koniec kwitnienia.

Czerwonobrunatne łuszczyny gorczycy są zwężone na obu końcach, sterczące do góry i przylegające do łodygi. Ich długość wynosi ok. 1,5-2,5 cm. Nasiona są drobne, okrągłe, o matowej powierzchni i ciemnobrunatnej lub czarnej barwie. Często pokrywa je biały nalot przypominający pleśń.

Warunki uprawowe

Wymagania gorczycy czarnej odnośnie do gleby i stanowiska są takie same jak gorczycy sarepskiej. Jej uprawa jest możliwa na terenie całego kraju, najlepsze są jednak kompleksy pszenne i żytnie bardzo dobre. Dobrze plonuje na glebach gliniastych i piaszczysto-gliniastych, udaje się też na murszach i torfach niskich z uregulowanymi stosunkami wodno-powietrznymi. Wymaga obojętnego lub prawie obojętnego odczynu gleby i stanowiska bogatego w wapń.

Do jej uprawy nie nadają się jedynie gleby bardzo zwięzłe i bardzo lekkie piaszczyste oraz suche. Nie lubi też gleb zakwaszonych i podmokłych.

Siew        

Siew gorczycy następuje do gleby ogrzanej do temperatury co najmniej 6°C. Zalecana obsada dla gorczycy czarnej wynosi 150-200 roślin/m2 przy ilości wysiewu wynoszącej ok. 4,5-6 kg na hektar. Głębokość siewu powinna być jak najmniejsza i wynosić 1-1,5 cm. Zalecane jest również zwężenie rozstawy siewu w porównaniu do gorczycy białej do 25-30 cm, ponieważ nasiona gorczycy czarnej są mniejsze.

czytaj dalej...

ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH

[1/10] Które drzewo w średniowiecznej Europie było czczone jako symbol boga piorunów?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki