Gorczyca - biała, czarna i sarepska. Poznaj różnice w ich uprawie

Uprawa gorczycy Uprawa gorczycy

Gorczyce można podzielić na trzy gatunki: gorczycę białą, sarepską i czarną. Gorczyca biała jest zaliczana do rodzaju gorczyca, zaś sarepska i czarna są spokrewnione z rzepakiem i rzepikiem.

Wśród krajowych roślin oleistych gorczyce znajdują się na trzecim miejscu, po rzepaku ozimym i jarym. Ich nasiona są podstawowym surowcem służącym do produkcji musztardy. Wykorzystuje się je też do produkcji majonezów, sosów czy produktów wędliniarskich. Olej powstający podczas produkcji musztardy wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Może być też używany jako olej techniczny (biopaliwo).

Gorczyca biała najlepiej plonuje w warunkach polskich. Uprawia się ją na nasiona, ale również można wysiewać ją w międzyplonie ścierniskowym na paszę, zielony nawóz bądź na mulcz. Gorczycę sarepską sieje się w Polsce rzadziej, a czarną tylko lokalnie na niewielkim obszarze, ponieważ w kraju plonuje najsłabiej.

Wymagania glebowe

Najodpowiedniejsze pod uprawę gorczyc są kompleksy pszenne. Można je również uprawiać na kompleksie żytnim bardzo dobrym, jeżeli znajduję się on w rejonach Polski o zwiększonych odpadach. Gorczyca biała ma mniejsze wymagania glebowe, dlatego też uprawia się ją na glebach żytnich dobrych. Pod gorczyce dobre są gleby brunatne właściwe, pyłowe, mady, niektóre rędziny, czarne ziemie i czarnoziemy. Po uregulowaniu stosunków wodno-powietrznych na glebach murszowych i torfowych również można je wysiewać. Należy pamiętać, że wszystkie gorczyce wymagają gleb zasobnych w wapń. Na glebach o odczynie kwaśnym gorzej rosną i plonują. Gleby podmokłe, nieprzepuszczalne i piaszczyste w ogóle nie nadają się pod uprawę tych roślin.

Wymagania termiczne i wodne

Gorczyce należą do roślin jarych, które dobrze znoszą wiosenne przymrozki (do -4°C). Najlepiej rosną w rejonach, gdzie suma opadów w okresie od kwietnia do września wynosi co najmniej 400 mm. Susza w czerwcu i lipcu wpływa negatywnie na wielkość plonu, a niedobory wody podczas dojrzewania powodują zmniejszenie zawartości tłuszczu w nasionach. Gorczyca biała rozwija najsilniejszy system korzeniowy, dlatego też najlepiej radzi sobie z brakami wody. W związku z tym może być uprawiana we wszystkich rejonach kraju, a gorczyca sarepska i czarna jedynie w części północnej, południowo-wschodniej oraz na Podgórzu Karpackim i w regionie sudeckim.

Przedplon

Okopowe uprawiane na oborniku są najlepszymi przedplonami dla gorczyc. Do dobrych przedplonów można również zaliczyć rośliny strączkowe, mieszanki zbożowo-strączkowe, rośliny motylkowe wieloletnie i mieszanki motylkowych z trawami. Na glebach organicznych dobrym przedplonem są konopie.

W przypadku uprawy gorczyc na nasiona nie zaleca się ich siewu na polach, na których uprawiano inne rośliny kapustowate, nawet kilka lat wcześniej. Wiąże się to z tym, że nasiona np. rzepaku mogą przeleżeć w glebie nawet kilka lat, a następnie skiełkować, co prowadzi do dyskwalifikacji plantacji bądź zebranego plonu.

W zmianowaniach zbożowych gorczyce bardzo korzystnie wpływają na zdrowotność zbóż następujących po nich. Ograniczają one występowanie chorób korzeni i podstawy źdźbła, a odmiany mątwikobójcze ograniczają ilość nicieni w glebie.

Uprawa

Po zejściu z pola przedplonu należy wykonać uprawki pożniwne. Ich intensywność zależy od stopnia i typu zachwaszczenia pola. Po przedplonach późnych w okresie jesiennym należy od razu wykonać orkę zimową do głębokości ok. 20 cm, a jeżeli w zmianowaniu wcześniej występowały ziemniaki, to można zastosować gruber i wykonać orkę do 15 cm głębokości. Na wiosnę należy wyrównać pole za pomocą włóki (na glebach lekkich) lub brony (na glebach cięższych). Jeżeli rola jest za bardzo zbita, to można ją spulchnić za pomocą ciężkiej brony lub grubera. Przedsiewne uprawki należy wykonywać na głębokość w niewielkim stopniu przekraczającą głębokość siewu, za pomocą kultywatora lub ciężkiej brony połączonej z wałem strunowym.

czytaj dalej...

ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH

[1/10] Które drzewo w średniowiecznej Europie było czczone jako symbol boga piorunów?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki