Gorczyca na poplon – szybko wschodząca, doskonała roślina fitosanitarna!

Uprawa gorczycy Uprawa gorczycy

Do rodzaju gorczyca zalicza się trzy gatunki: białą, sarepską i czarną. Wszystkie należą do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Gorczyca biała jest nieco odmienna od dwóch pozostałych form, bliżej spokrewniona z pospolitym chwastem: gorczycą polną. Czarna i sarepska są morfologicznie podobne do rzepaku i rzepiku.

Gorczyca zajmuje trzecie miejsce pod względem powierzchni zasiewów roślin oleistych w naszym kraju. Wykorzystuje się ją zarówno na nasiona, paszę, jak i zielony nawóz. Charakteryzuje się bardzo szybkim tempem wzrostu po wysiewie. Dlatego też, uprawiana w międzyplonie ścierniskowym, najlepiej znosi późny siew (nawet po 15. sierpnia). W Polsce najwierniej i najwyżej plonuje gorczyca biała. Chroni glebę przed erozją wietrzną, zabezpiecza podłoże przed wymywaniem makro- i mikroelementów. Stanowi cenną roślinę podporową dla strączkowych wykształcających wiotką łodygę w uprawie na nasiona i zielony nawóz.

Warunki uprawy

Gorczycę uprawia się na takich samych glebach jak rzepak. Rośliny jednak lepiej pobierają trudno przyswajalne składniki pokarmowe, dlatego mogą być wysiane także na glebach słabszych. Gorczyca biała rozwija najsilniejszy system korzeniowy, świetnie radzi z okresowymi niedoborami wody w podłożu. Czynniki, które w głównej mierze decydują o udanej uprawie gorczycy w międzyplonie ścierniskowym to: optymalna ilość opadów oraz suma temperatur w okresie lipiec ‒ wrzesień i wyposażenie technologiczne gospodarstwa. W naszym kraju najkorzystniejszymi warunkami do wysiewu gorczycy w międzyplonie charakteryzują się obszary południowe (Podkarpacie, Lubelszczyzna, Dolny Śląsk, Wielkopolska). Na obszarach północnych często dochodzi do opóźnienia żniw oraz pojawiania się wczesnojesiennych przymrozków.

Miejsce gorczycy w zmianowaniu

Wszystkie przedplony wcześnie schodzące z pola, stwarzają bardzo dobre warunki dla wysiewu międzyplonów ścierniskowych, w tym gorczycy. Są to np.: rzepak ozimy, jęczmień ozimy, groch. Jednak, ze względu na pozostawianie bardzo cennego stanowiska przez te rośliny, najczęściej wysiewa się po nich inne ważne gospodarczo gatunki (pszenica ozima). Gorczyca to roślina fitosanitarna, która przerywa uprawę zbóż po sobie. Zmniejsza niebezpieczeństwo występowania chorób i szkodników, ogranicza występowanie kompleksu chorób podsuszkowych, będących efektem niewłaściwego płodozmianu.

Uprawa roli

Najczęściej zalecanymi zabiegami przygotowującym rolę do wysiewu gorczycy białej jest podorywka (12‒15 cm) i czynności przyspieszające osiadanie gleby (wał Campbella i kolczatka). Przed siewem konieczne jest zastosowanie agregatu uprawowego (brona i wał strunowy).

czytaj dalej...

ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH

[1/10] Które drzewo w średniowiecznej Europie było czczone jako symbol boga piorunów?

Komentarzy (2)

  1. trymol

    Kiedy wiec najlepiej zbierac białą, podobnie jak u rzepaku? Warto uzyc jakichs srodkow na przyspieszenie terminu? Jakich?

    • julio rolnik

      kosic gorczyce mozna juz zżółkniete luszczyny beda brunatniec, a nasiona beda zolte. przyspieszyc mozemy Harwarde 250SC (ok. 2l/ha) oczywiscie tez jak juz łuszczyny będą zżółknięte

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki