
Wszystko o uprawie pietruszki korzeniowej
Pietruszkę najczęściej traktuje się jak przyprawę do codziennego użytku. W naszym kraju najczęściej uprawia się pietruszkę korzeniową, używając jej korzeń i nać do celów kulinarnych. Jest bogata w składniki odżywcze i łatwa w uprawie, dlatego nie może jej zabraknąć w naszym warzywnym ogródku. Poniżej odpowiadamy na pytanie, jak i kiedy najlepiej siać pietruszkę.
To roślina klimatu umiarkowanego, ma niewielkie wymagania cieplne i jest mrozoodporna – zaczyna kiełkować już w temperaturze 2-3o C, a siewki wytrzymują przymrozki nawet do -9o C. Pietruszka może zimować w polu, potrzebuje jednak przykrycia liśćmi bądź ligniną. Ma jednak duże wymagania wodne i potrzebuje dobrego nawodnienia, zwłaszcza w okresie kiełkowania i wschodów. Susza znacznie obniża plony i przyczynia się do rozwidlania korzeni.
Z uwagi na długi okres kiełkowania pietruszki najkorzystniejsze są dla niej stanowiska z dobrze odchwaszczoną glebą. Warzywa korzeniowe wymagają gleb żyznych, zasobnych w składniki pokarmowe, próchnicznych, o odczynie zbliżonym do obojętnego. Nie są dla nich dobre gleby bardzo lekkie lub bardzo ciężkie, zbyt zwięzłe ani zbyt wilgotne.
Nie zaleca się uprawiania jej na tym samym terenie częściej niż raz na 3 lata, a także po marchwi, pomidorach, ziemniakach, kapustnych, grochu, cebuli i czosnku, bo sprzyjają one rozwojowi nicieni. Przygotowanie pola pod uprawę pietruszki jest takie jak pod uprawę marchewki.
Pietruszka źle znosi przesadzanie, dlatego uprawia się ją wyłącznie z siewu nasion zaprawionych, najczęściej metodą na płask, rzadziej na redlinach. Jego najlepszym terminem jest wczesna wiosna, koniec marca i początek kwietnia, bo duże zapasy wody w glebie pozwalają wtedy na szybki i wyrównany wzrost.
Pietruszkę można uprawiać również w siewie przedzimowym z przeznaczeniem na zbiór wiosenny, ponieważ nadaje się ona do uprawy ozimej. Uprawa rośliny z siewu późnojesiennego jest mniej ryzykowna i zapewnia równomierne plony. Pod koniec listopada i na początku grudnia, przed zamarznięciem gleby, wysiewamy nasiona najlepszej jakości. Ważne, by nasiona nie skiełkowały przed zimą, gdyż młode rośliny nie przetrwają do wiosny.
W uprawie pietruszki stosuje się siew rzędowy, pasowy lub wstęgowy, jednak rozstawa rzędów i zagęszczenie roślina zależą od celu uprawy – w siewie na zbiór najwcześniejszy, pęczkowy odległość rzędów powinna wynosić 30-45 cm, natomiast w siewie późniejszym, na przechowanie – 20-25 cm. Na 1 m2 wysiewa się ok. 0,5-0,6 g nasion na głębokość 1,5-2 cm, pamiętając, że na glebach lżejszych można siać głębiej.
Norma wysiewu wynosi 4-5 kg nasion na 1 hektar przy wysiewie wczesnym, zwiększając się do 6 kg w okresie letnim, do nawet 7 kg przy siewie przedzimowym. Wschody pojawiają się po 15-20 dniach, aby przyspieszyć kiełkowanie należy moczyć nasiona w ciepłej wodzie przez dobę i przechować wilgotne przez kolejne dwa dni.
Częścią jadalną pietruszki są zarówno korzenie bogate w cukry, białka, witaminę C i duże ilości soli mineralnych wapnia, magnezu i żelaza, jak i liście, które zawierają dodatkowo karoten oraz witaminy B1 i B2. We wszystkich jej częściach występują olejki eteryczne odpowiedzialne za jej charakterystyczny smak. Ponadto w korzeniu występują substancje o działaniu moczopędnym, stąd jego lecznicze zastosowanie w chorobach nerek.
Szeroki wybór nasion pietruszki do siewu znajdziesz tutaj
Autor: Justyna Czerwieniec
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl