Pietruszka Kinga - jedna z plenniejszych odmian o długim okresie przechowywania
Zobacz także
Pietruszka Kinga została doceniona na Międzynarodowych Targach Poznańskich w 2006 roku otrzymując Złoty Medal POLAGRA FARM, jest również laureatem „Agro Polska” w 2008 roku. Nic dziwnego, to jedna z plenniejszych odmian, która doskonale się przechowuje.
Charakterystyka
Kinga to średnio późna odmiana tworząca średniej długości (do 19 cm), stożkowate, silnie klinowate korzenie typu Berlińskiej – Halblange wykazujące delikatną skłonność do silnego zwężania się ku dołowi.
Biały, zwarty miąższ pokryty jest białą, gładką skórką, jest przyjemny w smaku i aromatyczny. Gładka faktura skórki pozwala na łatwe płukanie korzeni. Nać z kolei wyrasta ciemnozielona, średnio bujna, złożona ze średniej wielkości liści.
Uprawa
Nasiona pietruszki Kinga wysiewamy, w zależności od przeznaczenia korzeni, od marca do maja w rozstawie 20-50 x 3-4 cm. Gleba powinna być lżejsza, przepuszczalna, ciepła, zasobna w składniki pokarmowe i próchnicę, umiarkowanie wilgotna o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH=6,0-6,5). Zbioru dokonujemy zwykle od września do października mając na uwadze termin siewu i przeznaczenie pietruszki.
Jak już wcześniej wspomniano, to bardzo plenna odmiana – plon ogólny obejmuje wysoki plon handlowy powyżej średniej.
Zastosowanie
Pietruszka Kinga to doskonałe warzywo do długiego zaopatrywania świeżego rynku, bowiem długotrwale się przechowuje – nawet do końca kwietnia. To także dobra odmiana na zbiór pęczkowy oraz do wykorzystania w przemyśle przetwórczym.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa
CZY WIESZ, JAKIE TAJEMNICE SKRYWA NIEPOZORNA PIETRUSZKA? [QUIZ]
Zobacz także
-
-
117675 , 0 , 0 , 0 Siew pietruszki – zdradzamy, jak siać, by wschody były prawidłowe
-
10104 , 0 , 0 , 0 Naciowa czy korzeniowa? Oto nasz przegląd odmian pietruszki
-
25905 , 4 , 0 , 0 Wszystko o uprawie pietruszki korzeniowej