![](/images/articles/560/dcd6dedba951a3dad2640e6641861f48-pietruszka-berlinska.jpg)
Pietruszka Berlińska – bardzo późna i aromatyczna odmiana pietruszki korzeniowej
![](/images/articles/560/dcd6dedba951a3dad2640e6641861f48-pietruszka-berlinska.jpg)
Zobacz także
Jeżeli zależy nam na cieszeniu się smakiem świeżej pietruszki przez cały rok, warto zaprosić do ogródka pietruszkę Berlińską.
Odmiana późno dojrzewa, ale za to dobrze znosi niskie temperatury i nawet zimą, po długotrwałym przechowywaniu, jest smaczna i aromatyczna.
Opis
Pietruszka Berlińska to bardzo późna odmiana pietruszki korzeniowej. Wytwarza dobrej jakości korzenie o długości od 18 do 20 centymetrów.
Korzenie mają kształt wydłużonego stożka, są gładkie lub delikatnie chropowate. Kora ma biały kolor, dosyć gruby walec środkowy jest kremowy lub kremowo-biały.
Jest to odmiana bardzo plenna, tworzy duży, dobrej jakości plon. Odsetek pietruszek zdeformowanych lub z przebarwieniami na skórce jest niewielki. Jest to odmiana, która wyróżnia się aromatycznością i dobrym smakiem miąższu.
Zastosowanie
Ze względu na swoje późne plonowanie, pietruszkę Berlińską najlepiej jest siać z przeznaczeniem na zbiór późną jesienią. Jest to jedna z najlepszych odmian do długotrwałego przechowywania – odpowiednio zabezpieczona lub zakopcowana z powodzeniem przetrzymuje nawet bardzo niskie temperatury, zachowując smak i jędrność miąższu.
Przede wszystkim nadaje się do użytku zimowego, ale raczej powinna być spożywana bezpośrednio. Nieszczególnie sprawdza się w różnego typu przetworach.
CZY WIESZ, JAKIE TAJEMNICE SKRYWA NIEPOZORNA PIETRUSZKA? [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
-
122242 , 1 , 0 , 0 Siew pietruszki – zdradzamy, jak siać, by wschody były prawidłowe