Pietruszka Berlińska – bardzo późna i aromatyczna odmiana pietruszki korzeniowej
Zobacz także
Jeżeli zależy nam na cieszeniu się smakiem świeżej pietruszki przez cały rok, warto zaprosić do ogródka pietruszkę Berlińską.
Odmiana późno dojrzewa, ale za to dobrze znosi niskie temperatury i nawet zimą, po długotrwałym przechowywaniu, jest smaczna i aromatyczna.
Opis
Pietruszka Berlińska to bardzo późna odmiana pietruszki korzeniowej. Wytwarza dobrej jakości korzenie o długości od 18 do 20 centymetrów.
Korzenie mają kształt wydłużonego stożka, są gładkie lub delikatnie chropowate. Kora ma biały kolor, dosyć gruby walec środkowy jest kremowy lub kremowo-biały.
Jest to odmiana bardzo plenna, tworzy duży, dobrej jakości plon. Odsetek pietruszek zdeformowanych lub z przebarwieniami na skórce jest niewielki. Jest to odmiana, która wyróżnia się aromatycznością i dobrym smakiem miąższu.
Zastosowanie
Ze względu na swoje późne plonowanie, pietruszkę Berlińską najlepiej jest siać z przeznaczeniem na zbiór późną jesienią. Jest to jedna z najlepszych odmian do długotrwałego przechowywania – odpowiednio zabezpieczona lub zakopcowana z powodzeniem przetrzymuje nawet bardzo niskie temperatury, zachowując smak i jędrność miąższu.
Przede wszystkim nadaje się do użytku zimowego, ale raczej powinna być spożywana bezpośrednio. Nieszczególnie sprawdza się w różnego typu przetworach.
CZY WIESZ, JAKIE TAJEMNICE SKRYWA NIEPOZORNA PIETRUSZKA? [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
-
122764 , 2 , 0 , 0 Siew pietruszki – zdradzamy, jak siać, by wschody były prawidłowe