
Pietruszka Ołomuńcka – odporna odmiana o dorodnych korzeniach
Pietruszka Cukrowa cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród działkowców i ogrodników. To odmiana wytwarzająca smaczne i aromatyczne, długie korzenie, którymi możemy zaopatrzyć świeży rynek. Przyjrzyjmy jej się bliżej.
Ta wczesna odmiana pietruszki tworzy średniej długości (14-17 cm), wyrównane, stożkowatego kształtu, silnie zwężające się ku dołowi korzenie. Biały, bardzo jędrny i ścisły miąższ pokryty jest białą skórką, walec osiowy posiada żółta obwódkę. Ciemnozielona nać bujnie wyrasta z korzeni, złożona jest jednak ze średniej wielkości liści.
Pietruszka Cukrowa to wczesna odmiana, którą możemy uprawiać na zbiór letni i jesienny. Nasiona wysiewamy od marca do kwietnia w rozstawie 20-50 x 3-4 cm do wcześniej przygotowanej gleby.
A ta powinna być nieco lżejsza, przepuszczalna, ciepła, zasobna w składniki pokarmowe, umiarkowanie wilgotne o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH=6,0-6,5). Zbioru dokonujemy od czerwca do października, w zależności od terminu siewu.
Cukrowa to dość plenna odmiana, jeśli uprawiana jest w odpowiednich warunkach, plon może dochodzić do 28 ton z 1 ha. Jednak jest to niepewna pietruszka jeśli chodzi o mniej korzystne warunki – zbyt wysoka wilgotność powietrza i gleby powoduje pogorszenie jakości korzeni.
Pietruszka Cukrowa szczególnie polecana jest do zaopatrywania świeżego rynku. Raczej nie nadaje się do przemysłu przetwórczego i nie powinna być długo przechowywana.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl