
Rzodkiewka Karminowa – plenna i niezwykle smaczna odmiana towarowa

Zobacz także
Rzodkiewka Karminowa to odmiana posiadająca szereg zalet, dlatego też poleca się ją głównie do uprawy towarowej. Wystarczy wspomnieć o tym, że nie tylko pięknie wygląda, lecz także wyśmienicie smakuje, a ponadto cechuje się znakomitą plennością i jakością.
Opis
Karminowa należy do grupy odmian o krótkim okresie wegetacji – zazwyczaj od siewu do zbioru mija ok. 28–32 dni. Rodzi zgrubienia kuliste w kształcie, jednak najważniejszy jest ich rozmiar, okazuje się bowiem, że osiągają średnicę w granicach od 3,5 do 4,5 cm. Mają gładką i lśniącą skórkę, zabarwioną jednolicie na ciemnoczerwony kolor. Jest przy tym cienka, dzięki czemu dobrze łączy się z delikatnym, śnieżnobiałym miąższem, który cechuje się chrupką i soczystą konsystencją. Na korzyść tej rzodkiewki przemawia także jej średnich rozmiarów rozeta liściowa, która nie przytłacza wielkością zgrubień i składa się z przyjemnych w dotyku blaszek liściowych.
Właściwości
Prezentowana odmiana jest bardzo plenna, przy czym większą część uzyskanych z niej zbiorów można przeznaczyć na handel. Dzieje się tak ze względu na wysoką jakość zgrubień. Wynika ona z faktu, że rzodkiewka Karminowa nie wykazuje skłonności do parcenia i pękania. Poza tym jej smak nigdy nie traci na intensywności, nawet w najcieplejszych letnich miesiącach. Nie można się więc dziwić, że jej zgrubienia nadają się do konsumpcji przez bardzo długi czas. Warto też zapamiętać, że odmiana ta praktycznie w ogóle nie wybija w pędy kwiatostanowe.
Pielęgnacja
Głównym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie rzodkiewki jest nawadnianie. Jeśli zatem wilgotność podłoża spadnie poniżej 75%, co mniej więcej 5 dni powinno się podlewać zagony (jednorazowa dawka polewowa: ok. 15 mm). Trzeba też pamiętać o odchwaszczaniu, jednak – ze względu na krótki okres wegetacji Karminowej – nie powinniśmy używać do tego celu środków chemicznych.
Dagmara Deska