Rzodkiew Mantanghong – oryginalna odmiana o okrągłym kształcie i orzechowym smaku
Zobacz także
Rzodkiew Mantanghong wyróżnia się przede wszystkim nietypowym ciemnoczerwonym kolorem miąższu. Ma łagodny smak i bardzo dobrze sprawdza się w kuchni, gdzie znajduje zastosowanie jako dekoracyjny element wielu potraw.
Opis
Mantanghong to rzodkiew nietypowa. Jej cechą charakterystyczną jest nie tylko kolor, odróżnia się od innych odmian także kształtem – ma okrągły korzeń, i smakiem, bardzo zbliżonym do smaku orzechów włoskich.
Rzodkiew ma białą, gładką skórkę, raczej bez przebarwień i wcięć, która otacza soczysty, delikatny miąższ. Nie należy do najwcześniejszych odmian – jej okres wegetacyjny trwa od 60 do 70 dni, ale daje dobrej jakości plon, bez zniekształconych czy przebarwionych egzemplarzy.
Zastosowanie
Chociaż jest polecana głównie do zbioru letniego, rzodkiew Mantanghong może być wysiewana zarówno wiosną, latem, jak i jesienią. Powinna być wysiewana bezpośrednio do gruntu, ponieważ nie lubi przesadzania.
Kiełkowanie zaczyna się już od 8 stopni Celcjusza, więc siew wiosenny nie powinien ucierpieć. Do prawidłowego rozwoju potrzebuje gleb żyznych, spulchnionych i o wysokim poziomie próchnicy.
Jest dość popularna głównie ze względu na czerwony kolor miąższu. Ładnie się prezentuje na talerzu i w kolorowych kompozycjach z innymi rzodkwiami. W przeciwieństwie do innych odmian rzodkwi, Mantanghong ma delikatny smak, może więc być spożywana na surowo także przez dzieci.