
Jak i gdzie umieścić grzybnię mikoryzową w ogrodzie?
Szczaw należy do rodziny rdestowatych i obejmuje kilka gatunków, z czego tylko jeden jest uprawiany – szczaw zwyczajny (Rumex acetosa). Nie jest to jedna z popularniejszych roślin w uprawie towarowej, częściej spotykany jest w przydomowych ogródkach, czy działkach. Największym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszy się zupa szczawiowa, chociaż szczaw możemy również dodawać do sałatek lub jadać jak szpinak.
Szczaw nie jest wymagającą rośliną, dobrze rośnie w naszych warunkach klimatycznych, a przetrwa nawet spadki temperatur dochodzące do -20°C. Jeśli zdecydowaliśmy się na jego uprawę musimy mieć na uwadze fakt, że podczas wyższych temperatur i długim dniu zaczyna wybijać w pędy kwiatostanowe i konieczne jest ich usuwanie razem z liśćmi. Preferuje słoneczne lub lekko zacienione stanowisko, najlepiej rośnie na wilgotnej, próchnicznej, słabo kwaśnej glebie (pH 5,5-6,5).
Jest jednym z najwcześniejszych warzyw, wegetację rozpoczyna zaraz po rozmarznięciu gleby po zimie. A ta powinna być starannie przygotowana – przedzimowa orka, włókowanie, bronowanie i kultywatorowanie pola wiosną, a przed samym siewem użycie lekkiej brony i wału gładkiego. Plantację opłaca się zakładać na 3-4 lata, nie więcej, bowiem w następnych latach sukcesywnie spada wielkość plonu .
Uprawiamy go częściej z siewu wprost na pole – wczesną wiosną w kwietniu lub później, w sierpniu, wiedząc, że rośliny z wczesnowiosennego siewu lepiej przechodzą zimę i są bardziej plonotwórcze.
Na 1 ha przeznaczyć musimy 3-4 kg nasion o min. 70 % sile kiełkowania, które wysiewamy w rzędy oddalone od siebie co 20-30 cm, na głębokość 0,5-1 cm. Wschody pojawiają się już po 5-7 dniach. Jeśli uprawiamy go w ogródku z innymi warzywami, nasiona wysiejmy na obrzeżach grządek (będzie w jednym miejscu przez kilka lat).
Szczaw możemy również uprawiać z podziału 2-3 letnich karp lub z kupionej rozsady w pojemnikach.
Zbioru spodziewać się możemy już po 2-3 miesiącach od siewu (2-3-krotny zbiór), a w kolejnych latach późną wiosną – w kwietniu i maju. Liście możemy przechowywać nie dłużej niż 1 dzień, luźno ułożone w pojemniku (skrzynce), w temperaturze do 10°C.
Dobrym przedplonem dla szczawiu są rośliny bobowate, okopowe oraz zboża. Przed siewem postarajmy się o dobre nawiezienie gleby – stosujemy w tym celu obornik, nie więcej niż 40 t/ha oraz uzupełniamy nawożeniem mineralnym, dawki ustalając w oparciu o analizę chemiczną. Zwykle dajemy 90-120 kg N, 90-120 kg P i 160-180 kg K na 1 hektar. Nawozy fosforowe i potasowe stosujemy przed siewem, za to azotowe dzielimy na dwie połowy – pierwszą dajemy przed siewem, drugą pogłównie. W następnych latach nieznacznie zmniejszamy dawki nawozów.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl