
Bakłażan Tsakoniki – niezwykle smaczna odmiana o dekoracyjnych owocach

Zobacz także
Oberżyna Tsakoniki to odmiana o walorach wręcz dekoracyjnych. Dzięki nietypowemu deseniowi skórki wygląda efektownie i niezwykle oryginalnie. Do jej uprawy zachęcają szerokie spektrum zastosowań jej owoców oraz ich wyszukany smak.
Opis
Owoce Tsakoniki są nadzwyczaj dorodne. Ich wymiary wynoszą odpowiednio: długość – ok. 17 cm, a szerokość – ok. 8 cm. Kształt bakłażanów prezentowanej odmiany można określić jako typowy dla oberżyny, czyli maczugowaty. Nadzwyczaj atrakcyjna jest za to ich gładka i lśniąca skórka, która ma biały kolor, ozdobiony licznymi fioletowymi smugami. Efekt mozaiki nadaje owocom wyjątkową wartość ozdobną. Pod dekoracyjną skórką kryje się w dodatku wyjątkowo smaczny, delikatny biały miąższ.
Nawożenie i pielęgnacja
Kluczem do sukcesu w uprawie tej odmiany jest zapewnienie jej wyższych dawek nawozów fosforowych i wapnia oraz ograniczenie zasilania nawozami azotowymi (szczególnie w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców). Nie zapominajmy także o tym, że oberżyna wykazuje dużą wrażliwość na zasolenie podłoża, dlatego jeśli decydujemy się na stosowanie nawozów mineralnych, ich dawki najbezpieczniej jest ustalać na podstawie wyników analizy gleby. Pamiętajmy również o konieczności usuwania niepotrzebnych pędów bocznych.
Zastosowanie
Bakłażany Tsakoniki stanowią wyśmienity składnik zapiekanek oraz zup. Równie świetnie prezentują się i smakują w postaci faszerowanej, panierowanej bądź grillowanej – zwłaszcza po przyprawieniu aromatycznymi ziołami, czosnkiem, cebulą lub z dodatkiem pomidorów. Owoce prezentowanej odmiany będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przed podaniem nasoli się je i opłucze – wtedy stracą swój charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak.
Wartość zdrowotna i odżywcza
Regularne spożywanie bakłażanów korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia i wspomaga pracę serca. Zawarte w owocach składniki odżywcze obniżają poziom cholesterolu i pomagają usunąć z organizmu nadmiar płynów. Wysoką wartość pokarmową oberżyna zawdzięcza solom żelaza, potasu, wapnia, fosforu i niewielkiej ilości sodu, zawartym w jej miąższu.
Dagmara Deska
Zobacz także
-
-
6222 , 0 , 0 , 0 Nasiona szpinaku - zbiór najważniejszych informacji
-
-
18529 , 2 , 0 , 0 Jak i gdzie umieścić grzybnię mikoryzową w ogrodzie?