Wszystko o uprawie kopru włoskiego – ciekawej rośliny przyprawowej i zielarskiej

Koper włoski - fenkuł Uprawa kopru włoskiego

Koper włoski, inaczej fenkuł (Foeniculum vulgare), jeszcze stanowi w naszym kraju ciekawostkę kulinarną, lecz zyskuje coraz większą popularność. Pochodzi ze strefy śródziemnomorskiej, gdzie zaliczany był w czasach starożytnych do siedmiu świętych roślin i uznawany za roślinę wyjątkowo leczniczą. Do dziś w tamtych rejonach, a także w Szwajcarii, Bułgarii, Rumunii i na Węgrzech, jest bardzo rozpowszechnionym warzywem spożywanym zarówno na surowo, jak i w postaci przetworzonej.

Charakterystyka

Jest blisko spokrewniony z koprem ogrodowym, bardzo go przypomina pokrojem, lecz jego część jadalną stanowią nie liście, ale mięsiste, zgrubiałe dolne odcinki ogonków liściowych, przypominające spłaszczoną cebulę, o słodkim anyżkowym aromacie (odmiana słodka, var. dulce). Łodygę ma obłą, żebrowaną i niebieskozieloną, mięsistą u młodych roślin, a pustą u starszych. Wyrastają z niej 3- lub 4-krotnie pierzaste liście. Łodyga zakończona jest małymi, żółtymi i aromatycznymi kwiatami zebranymi w baldachy. Nasiona są zdecydowanie większe, ale wyglądem przypominają nasiona kopru ogrodowego. W cieplejszych regionach świata koper włoski uprawiany jest jako roślina wieloletnia (2-3-letnia), natomiast w Polsce, w której panuje chłodniejszy klimat, traktowany jest raczej jako roślina jednoroczna.

Warunki uprawy

Fenkuł w porównaniu z koprem ogrodowym ma wysokie wymagania klimatyczne i glebowe. Preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru. Najlepiej rozwija się w temperaturze panującej wiosną, tj. 12–18°C. Do kiełkowania potrzebuje 20–22°C, a podczas dalszej produkcji 15–20°C. Nie będzie rósł na jałowej glebie, wymaga żyznego, próchnicznego, przepuszczalnego i zasobnego w wapń podłoża. Przy jego uprawie należy unikać gleb gliniastych, ubogich i suchych, gdyż sadzony w takich zyskuje nieprzyjemny, gorzki smak. Nie powinien być również uprawiany w sąsiedztwie kopru ogrodowego lub kolendry, gdyż łatwo się z nimi zapyla krzyżowo, dając osobniki pozbawione charakterystycznego aromatu.

Uprawa

Koper włoski można uprawiać z siewu do gruntu lub z rozsady. Tę pierwszą metodę rzadko się stosuje w naszym kraju ze względu na nie zawsze korzystne warunki klimatyczne, zwłaszcza podczas kiełkowania. Ponadto uprawiany z rozsady da znacznie wyższy plon handlowy niż z siewu.

Produkcja rozsady

Produkcję rozsady rozpoczynamy w kwietniu lub na początku maja od wysiewu nasion do skrzynek wypełnionych podłożem. Nasiona przysypujemy cienką warstwą przesianego podłoża i delikatnie ubijamy. Po ok. 2 tygodniach rośliny pikujemy w rozstawie 4 x 4 cm do kolejnych skrzynek lub pojedynczo do pierścieni. Podczas wzrostu siewek pamiętajmy o odpowiednim nawadnianiu podłoża, by pochwy liściowe prawidłowo się ukształtowały.

Sadzenie

Pod koniec maja lub na początku czerwca rośliny sadzimy na miejsce stałe w rozstawie 30 x 35 cm. Sadzi się je tak, by zgrubienia usytuowane były w jednym kierunku. Podczas sadzenia nie zwijajmy czy nie skręcajmy palowego korzenia, sadzenie wspomagajmy długim pikulcem.

Zabiegi pielęgnacyjne

Najważniejszymi zabiegami podczas uprawy są odchwaszczanie, nawożenie i podlewanie. Szczególny nacisk trzeba kłaść na ten ostatni zabieg, gdyż nieprawidłowo podlewana rozsada nie da dobrej jakości plonu. Aby zgrubienia miały jasną, białą barwę i delikatny smak, na niecały miesiąc przed zbiorem rośliny (zgrubienia) możemy kopczykować (osypywać ziemią).

Zbiór

Koper włoski zbieramy od sierpnia do września, kiedy wytworzy 5–8 liści, a zgrubienia osiągną średnicę 10 cm. Jeśli prowadzimy uprawę na zbiór jesienny, termin produkcji przesuwamy o kilka miesięcy – nasiona wysiewamy od połowy czerwca do połowy lipca.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki