Koper Superducat – popularna i niezwykle aromatyczna odmiana kopru
Koper Herkules – aromatyczna odmiana polecana do kwaszenia
Zobacz także
Koper Herkules to jedna z najbardziej aromatycznych odmian kopru. Z tego względu szczególnie często dodaje się go do kwaszenia, ale równie dobrze nadaje się do uprawy „na zielono”.
Opis
Odmiana kopru Herkules charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem. Jej pędy nasienne mogą mieć nawet od 105 do 115 centymetrów długości. Przed pojawieniem się kwiatów roślina jest jednak niewysoka, ma od 18 do 23 centymetrów i wzniesiony pokrój.
Sztywne łodygi rośliny są bardzo obficie ulistnione. Jedną z ważniejszych zalet tej odmiany kopru jest jej tendencja do utrzymywania zielonych i nadających się do spożycia liści nawet po wybiciu w kwiatostan.
Liście mają trójkątny zarys, są stosunkowo duże, ich ciemnozieloną powierzchnię pokrywa średni nalot woskowy. Odmiana wyróżnia się antocyjanowym zabarwieniem baldachów głównych i łodyg, które jednak pojawia się dopiero po przekwitnięciu.
Zastosowanie
Ten niezwykle obficie ulistniony koper polecany jest szczególnie do kwaszenia. Po przetworzeniu nadaje ogórkom swój niezwykły, bardzo intensywny, typowo koprowy aromat. Z powodzeniem można także wykorzystać go do przyprawiania potraw. Zarówno ususzony, jak i żywy ma niezwykły zapach.