Koper Superducat – popularna i niezwykle aromatyczna odmiana kopru
Koper Szmaragd – niezwykle aromatyczna, wysoko plonująca odmiana kopru
Zobacz także
Koper odmiany Szmaragd to bardzo smaczna, niezwykle wartościowa przyprawa, która podkreśli smak każdej potrawy. Jest bardzo aromatyczny i bardzo bogaty w witaminę C, dodatkowo nie zawiera antocyjanu. Nadaje się zarówno do zjadania na surowo, w formie suszonej jak i do kiszenia.
Opis
Odmiana kopru Szmaragd wyróżnia się bardzo dużym plonem zielonej masy. Jest to odmiana dość późna, nadająca się do zbioru letniego. Tworzy niewysokie, mocno ulistnione rośliny.
Ich liście są małe, poryte niewielkim woskowym nalotem i mają ładny, zielony kolor. Dużym atutem tej odmiany jest późne wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Zastosowanie
Koper Szmaragd wyróżnia się na tle innych koprów niezwykłym aromatem i prawie o 50% większą zawartością witaminy C. Z tego względu warto jest to właśnie tę odmianę hodować i dodawać do różnego rodzaju potraw.
Nadaje się do spożycia bezpośredniego, ale poleca się ją również dodawać do słoików z kwaszonymi ogórkami, którym nadaje naprawdę wyczuwalny smak i aromat. Szmaragd jest pozbawiony antocyjanu i bardzo odporny na suszę – równie dobrze i szybko rozwija się w lata ciepłe i suche jak i bardziej deszczowe.
Optymalna pora do wysiewu to czas między trzecią dekadą marca a drugą połową sierpnia. Termin zbioru przypada na okres od marca do połowy października.
Zobacz także
-
-
2918 , 0 , 0 , 0 Koper Herkules – aromatyczna odmiana polecana do kwaszenia
-
-