Kura hamburska - popularna rasa o srebrnym, czarno nakrapianym upierzeniu

Kury hamburskie Kogut hamburski

Kura hamburska o srebrnym, czarno nakrapianym upierzeniu należy do ptaków obdarzonych silnym charakterem i dużą żywotnością. Rasa ta gości w wolierach miłośników drobiu ozdobnego już od XIX w. i nic nie wskazuje na to, by jej popularność miała osłabnąć.

Pochodzenie

Kury hamburskie wywodzą się z rejonu Morza Północnego. Początkowo wykorzystywano je jako nioski, z czasem jednak zaczęto hodować je wyłącznie celach ozdobnych. Dużą popularnością cieszyły się zwłaszcza w Holandii i Niemczech, skąd trafiły do innych krajów europejskich.

Charakterystyka

Te szlachetne ptaki można rozpoznać po smukłych sylwetkach i długich skokach. Kury osiągają masę 1,5-2 kg, koguty natomiast – 2-2,5 kg. Spotyka się również odmiany miniaturowe – wywodzące się z nich kury ważą do 800 g, waga kogutów nie przekracza zaś 950 g. Charakterystyczna dla wzorca rasy jest długa linia grzbietu i wysoka, lekko zaokrąglona pierś. Szyja, wygięta w delikatny łuk, sprawia wrażenie cofniętej. Różyczkowy grzebień prezentuje się bardzo dekoracyjnie – jest dość duży, szerszy z przodu niż z tyłu. Ma intensywnie czerwony kolor, podobnie jak dzwonki, zausznice natomiast są śnieżnobiałe. Krótkie dzioby hamburgów przybierają kolor ciemnego rogu, ich skoki są jasnoniebieskie i pokryte delikatną łuską, oczy zaś brązowo-czerwone. Choć kury hamburskie mogą mieć różne ubarwienie, najpopularniejsza jest zdecydowanie odmiana srebrna, czarno nakrapiana. Koguty wywodzące się z tej rasy mają długie, niezwykle ozdobne ogony, składające się z zagiętych sierpówek. Ptaki te są energiczne i obdarzone dużym temperamentem.

Nieśność

Kury znoszą jaja w białych skorupkach, o masie do 50 g. Jaja odmian miniaturowych osiągają wagę nie większą niż 40 g. Ponieważ nieśność hamburgów nie należy do wysokich, ptaki te poleca się do hodowli tylko amatorom ras ozdobnych.

Autor: Małgorzata Długosz

Bibliografia:

  1. Fournier A., Kury. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2008, s. 40, 54.
  2. Kożuszek R., Modne piórka, „Kwietnik”, nr 8/2003, s. 52-54.
  3. Mały słownik zoologiczny. Ptaki, t. 1, red. P. Busse, Wiedza Powszechna, Warszawa 1990, s. 299.
  4. Peitz B. i L., Hodowla kur, Wydawnictwo RM, Warszawa 2009, s. 12, 30-34, 38-41.

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki