Ceny i notowania wieprzowiny – 12-18 marca 2018 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z marca 2018 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2018-03-18, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,60 zł/kg (region zachodni), 4,68 zł/kg (region północny), 4,67 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 4,65 zł/kg (region południowo-wschodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.096 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy E: 6.005 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy U: 5.646 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy R: 5.275 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy O: 4.860 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), a dla klasy P: 4.468 zł/t (tygodniowy spadek o 6%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2018-03-18 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.852 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.977 zł/t, czyli o 2% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 4% i kosztowała 18.659 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 3% więcej niż tydzień temu, czyli 12.080 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
2018-03-18 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 186,64 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 1% w porównaniu do 2018-03-11. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 140,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 245,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi