Ceny i notowania wieprzowiny – 13-19 czerwca 2016 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z czerwca 2016 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2016-06-19, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,95 zł/kg (region północny), 4,97 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,89 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,83 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.465 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 6.389 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 5.995 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 5.550 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 4.940 zł/t (brak zmian w porównaniu do zeszłego tygodnia), a dla klasy P: 4.565 zł/t (tygodniowy wzrost o 12%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2016-06-19 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła poziom 7 099 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.963 zł/t, czyli o 2% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 1% i kosztowała 15.879 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 5% mniej niż tydzień temu, czyli 9.809 zł/t.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi