Ceny i notowania wieprzowiny – 14-20 maja 2018 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny w maju 2018 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2018-05-20, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,35 zł/kg (region zachodni), 4,43 zł/kg (region północny), 4,50 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 4,41 zł/kg (region południowo-wschodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.829 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy E: 5.713 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy U: 5.355 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy R: 4.995 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy O: 4.540 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), a dla klasy P: 4.586 zł/t (tygodniowy wzrost o 6%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2018-05-06 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 1% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6 456 zł/t. Kiełbasę toruńską producenci sprzedawali średnio po 10 758 zł/t, czyli po cenie o 4% niższej niż w zeszłym tygodniu. Schab środkowy z kością podrożał o 1% i kosztował 11.822 zł/t. Za szynkę gotowaną płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 17.506 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
W tym tygodniu średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 180,88 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 3% w porównaniu do 2018-05-13. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 140 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia), najwyższa natomiast 225,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi