Ceny i notowania wieprzowiny – 15-21 lutego 2016 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lutego 2016 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2016-02-21, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,19 zł/kg (region północny), 4,25 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,15 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,10 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.545 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 5.464 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 5.040 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 4.603 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 4.048 zł/t (brak zmian w porównaniu do zeszłego tygodnia), a dla klasy P: 3.184 zł/t (tygodniowy spadek o 5%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2016-02-21 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 5.985 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.854 zł/t, czyli o 1% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 3% i kosztowała 17.154 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 10.532 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
02-21-16 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 131,98 zł/szt. (20 kg), co oznacza brak zmian w porównaniu do 02-14-16. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 100,00 zł/szt. (o 11% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 170,00 zł/szt. (spadek o 5%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi