Ceny i notowania wieprzowiny – 17-23 października 2016 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z października 2016 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2016-10-23, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,03 zł/kg (region północny), 4,97 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,97 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,89 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.495 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy E: 6.426 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy U: 6.002 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy R: 5.561 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy O: 5.001 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), a dla klasy P: 4.363 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2016-10-23 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.233 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.010 zł/t, czyli o 1% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 1% i kosztowała 16.078 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 2% więcej niż tydzień temu, czyli 10.654 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
10-23-16 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 170,00 zł/szt. (20 kg), co oznacza brak zmian w porównaniu do 10-16-16. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 130,00 zł/szt. (o 7% mniej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 218,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi