Ceny i notowania wieprzowiny – 18-24 stycznia 2021 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny ze stycznia 2021 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 24.01.2021, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 3,88 zł/kg (region północny), 3,98 zł/kg (region środkowo-wschodni), 3,91 zł/kg (region południowo-wschodni) i 3,89 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.156 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 5.053 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 4.703 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 4.323 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 3.601 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), a dla klasy P: 3.209 zł/t (tygodniowy spadek o 10%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
24.01.2021 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 5.885 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 9.987 zł/t, czyli o 5% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 24.01.2021, czyli 17.477 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 2% mniej niż tydzień temu, czyli 11.511 zł/t.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi