Ceny i notowania wieprzowiny – 18-24 września 2017 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z września 2017 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2017-09-24, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,21 zł/kg (region zachodni), 5,28 zł/kg (region północny), 5,23 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 5,22 zł/kg (region południowo-wschodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.828 zł/t (tygodniowy spadek o 4%), dla klasy E: 6.736 zł/t (tygodniowy spadek o 4%), dla klasy U: 6.382 zł/t (tygodniowy spadek o 4%), dla klasy R: 6.051 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), dla klasy O: 5.505 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), a dla klasy P: 4.842 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2017-09-24 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.599 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.228 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 2% i kosztowała 17.759 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 3% więcej niż tydzień temu, czyli 12.159 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
09-24-17 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 196,18 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 1% w porównaniu do 09-17-17. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 170,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 250,00 zł/szt. (wzrost o 8%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi