Ceny i notowania wieprzowiny – 19-25 lutego 2018 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z końca lutego 2018 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2018-02-25, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,60 zł/kg (region zachodni), 4,63 zł/kg (region północny), 4,69 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 4,69 zł/kg (region południowo-wschodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.117 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy E: 6.007 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%), dla klasy U: 5.657 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy R: 5.301 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%), dla klasy O: 4.878 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%), a dla klasy P: 4.992 zł/t (tygodniowy wzrost o 11%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2018-02-25 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 3% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.753 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.579 zł/t, czyli o 1% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 2018-02-25, czyli 16.192 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 1% więcej niż tydzień temu, czyli 11.751 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
02-25-18 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 183,73 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 1% w porównaniu do 02-18-18. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 140,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 250,00 zł/szt. (wzrost o 2%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi