Ceny i notowania wieprzowiny – 24-30 października 2016 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z końca października 2016 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2016-10-30, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,88 zł/kg (region północny), 4,94 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,92 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,88 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.419 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy E: 6.336 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy U: 5.915 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy R: 5.492 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy O: 4.865 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), a dla klasy P: 3.926 zł/t (tygodniowy spadek o 10%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2016-10-30 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.180 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.756 zł/t, czyli o 2% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 2016-10-30, czyli 15.955 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 10.657 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
10-30-16 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 171,59 zł/szt. (20 kg), co oznacza brak zmian w porównaniu do 10-23-16. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 130,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 210,00 zł/szt. (spadek o 3%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi