Ceny i notowania wieprzowiny – 26 lutego – 4 marca 2018 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu lutego i marca 2018 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2018-03-04, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,72 zł/kg (region zachodni), 4,75 zł/kg (region północny), 4,80 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 4,77 zł/kg (region południowo-wschodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.260 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy E: 6.147 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy U: 5.793 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy R: 5.402 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy O: 5.033 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), a dla klasy P: 4.549 zł/t (tygodniowy spadek o 8%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2018-03-04 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 1% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.869 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.994 zł/t, czyli o 3% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 8% i kosztowała 17.646 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 11.774 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
03-04-18 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 174,71 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 4% w porównaniu do 02-25-18. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 140,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 225,00 zł/szt. (spadek o 10%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi