Ceny i notowania wieprzowiny – 27 maja – 2 czerwca 2019 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu maja i czerwca 2019 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2019-06-02, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,81 zł/kg (region północny), 5,86 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,84 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,78 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 7.604 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 7.489 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 7.147 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 6.757 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 6.026 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), a dla klasy P: 5.705 zł/t (tygodniowy spadek o 6%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2019-06-02 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 8.454 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.263 zł/t, czyli o 6% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 14% i kosztowała 20.422 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 3% mniej niż tydzień temu, czyli 11.510 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
06-02-19 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 214,17 zł/szt. (20 kg), co oznacza brak zmian w porównaniu do 05-26-19. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 140,00 zł/szt. (o 12% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 325,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi