Ceny i notowania wieprzowiny – 30 lipca – 5 sierpnia 2018 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu lipca i sierpnia 2018 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2018-08-05, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,52 zł/kg (region zachodni), 4,58 zł/kg (region północny), 4,62 zł/kg (region środkowo-wschodni) i 4,57 zł/kg (region południowo-wschodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.100 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy E: 6.008 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy U: 5.660 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy R: 5.296 zł/t (spadek o 1%), dla klasy O: 4.775 zł/t (tygodniowy zastój), a dla klasy P: 4.449 zł/t (tygodniowy spadek o 1%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2018-08-05 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 1% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6 654 zł/t. Kiełbasę toruńską producenci sprzedawali średnio po 9 566 zł/t, czyli po cenie o 7% niższej niż w zeszłym tygodniu. Schab środkowy z kością kosztował o 1% więcej, czyli 11 475 zł/t. Za szynkę gotowaną płaciliśmy z kolei o 2% mniej niż w minionym tygodniu, czyli 17 999 zł/t.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi