Ceny i notowania wieprzowiny – 4-10 stycznia 2016 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny ze stycznia 2016 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2016-01-10, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 3,87 zł/kg (region północny), 3,95 zł/kg (region środkowo-wschodni), 3,83 zł/kg (region południowo-wschodni) i 3,76 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.129 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 5.058 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 4.639 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 4.204 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 3.628 zł/t (brak zmian w porównaniu do zeszłego tygodnia), a dla klasy P: 2.590 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2016-01-10 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 5.807 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.151 zł/t, czyli o 1% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana podrożała o 5% i kosztowała 17.049 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 1% więcej niż tydzień temu, czyli 10.294 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
01-10-16 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 133,96 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 1% w porównaniu do 01-03-16. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 100,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 175,00 zł/szt. (wzrost o 6%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi