Ceny i notowania wieprzowiny – 6-12 czerwca 2016 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z czerwca 2016 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2016-06-12, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,93 zł/kg (region północny), 4,91 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,93 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,85 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.489 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy E: 6.367 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 5.957 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 5.513 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy O: 4.897 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), a dla klasy P: 4.051 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2016-06-12 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.148 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.717 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 2016-06-12, czyli 16.098 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 10.372 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
06-12-16 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 156,27 zł/szt. (20 kg), co oznacza wzrost o 2% w porównaniu do 06-05-16. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 120,00 zł/szt. (o 4% więcej w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 232,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi