Ceny i notowania wołowiny – 10-17 listopada 2016
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny z listopada 2016
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
6,18 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,93 zł/kg według wagi żywej, 12.856 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 13.113 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej spadła o 3%, w porównaniu do minionego roku natomiast – wzrosła o 2%.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia podrożały o 5% i osiągnęły cenę 9.827 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych nie zmienił się i wynosi obecnie 6.569 zł/t.
Ceny zakupu żywych cieląt i bydła opasowego
Byczki typu mięsnego w wieku od 8 dni do 4 tygodni kupowano po 649,60 zł/szt., a więc po cenie takiej samej jak w zeszłym tygodniu. Byczki typu mlecznego z kolei staniały o 3% i kosztują obecnie 502,94 zł/szt. Zmianom uległy również koszty zakupu bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy, które w ciągu tygodnia spadły o 10% i wynoszą 9,85 zł/kg wagi żywej.
Eksport bydła i wołowiny
W 2016 r. sprzedaliśmy za granicę 64.656 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 25.634 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 168.387 ton wołowiny świeżej o wartości 554.989 tys. EUR i 40.857 ton mrożonej o wartości 134.764 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
W tym roku do Polski sprowadzono 199.296 sztuk bydła żywego za cenę 34.481 tys. EUR. Kupiliśmy też 11.311 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 31.127 tys. EUR i 2.758 ton surowca zamrożonego o wartości 9.889 tys. EUR (dane na sierpień).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi