Ceny i notowania wołowiny – 26 października – 1 listopada 2015 r.
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny z przełomu października i listopada 2015 r.
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
2015/11/01 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,02 zł/kg według wagi żywej, 11.869 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 12.107 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej nie zmieniła się, w porównaniu do minionego roku natomiast – wzrosła o 10%.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia w ciągu tygodnia kosztują tyle samo, co w zeszłym tygodniu, czyli 12.697 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych nie zmienił się i wynosi obecnie 9.562 zł/t.
Ceny zakupu żywych cieląt i bydła opasowego
Byczki typu mięsnego w wieku od 8 dni do 4 tygodni kupowano 2015/11/01 po 877,42 zł/szt., a więc o 9% drożej niż w zeszłym tygodniu. Byczki typu mlecznego z kolei staniały o 2% i kosztują obecnie 503,54 zł/szt. Zmianom uległy również koszty zakupu bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy, które w ciągu tygodnia wzrosły o 1% i wynoszą 9,82 zł/kg wagi żywej.
Eksport bydła i wołowiny
W tym roku sprzedaliśmy za granicę 77.257 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 29.364 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 188.521 ton wołowiny świeżej o wartości 624.410 tys. EUR i 48.732 ton mrożonej o wartości 151.865 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
Do Polski sprowadzono w 2015 r. już 87.716 sztuk bydła żywego za cenę 43.659 tys. EUR. Kupiliśmy też 9.926 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 26.330 tys. EUR i 3.625 ton surowca zamrożonego o wartości 11.059 tys. EUR.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi