Zobacz także
Poniżej prezentujemy informacje na temat zastosowania, dawkowania i oprysku środka o nazwie: KOCIDE 101 WP. Z opisu dowiesz się, kiedy i jak stosować: KOCIDE 101 WP, poznasz jego orientacyjną cenę, charakterystykę, właściwe dawkowanie i termin stosowania.
Producent: Du Pont de Nemours (France) S.A.S., Défense Plaza 23/25, Rue Delariviere Lefoullon La Défense 9, 92800 Puteaux
Typ preparatu: fungicyd, bakteriocyd
Opis: grzybo- i bakteriobójczy proszek o działaniu kontaktowym; stosuje się go zapobiegawczo w ochronie roślin warzywnych oraz sadowniczych; ponieważ ma formę proszku, to należy go rozcieńczać wodą aż do utworzenia się zawiesiny
Zezwolenie: Nr R-52/2007 z dnia 21.12.2007r. zmienione decyzją MRiRW nr R-228/2010d z dnia 13.08.2010 r.
Ważność zezwolenia do: 21.12.2017 r.
Ważność stosowania do: 21.06.2019 r.
Substancje czynne: miedź w postaci wodorotlenku miedziowego (50%)
Zastosowanie:
Owoce:
- jabłoń, grusza – przeciw parchowi i zarazie ogniowej
- czereśnia – przeciw rakowi bakteryjnemu drzew pestkowych
Warzywa:
- ogórek (w gruncie) – przeciw mączniakowi rzekomemu dyniowatych i bakteryjnej kanciastej plamistości
* WAŻNE: środek może powodować lekkie żółknięcie brzegów liści, które z czasem zanika
- pomidor (pod osłonami) – przeciw zarazie ziemniaka i bakteryjnej cętkowatości pomidora
Termin stosowania: w zależności od rośliny
Owoce:
- jabłoń, grusza – w wypadku parcha: ze względu na możliwość wywołania poparzeń środek stosować tylko do pierwszych zabiegów, nie później niż na początku fazy zielonego pąka; w wypadku zarazy ogniowej: w okresie kwitnienia i w okresie wzrostu owoców
- czereśnia – w dawce 3 kg/ha stosować w okresie nabrzmiewania pąków kwiatowych, a w dawce 1,5 kg/ha – w okresie kwitnienia i wzrostu owoców
Warzywa:
- ogórek (w gruncie) – wykonać co najmniej 2 zabiegi w odstępach co 7–10 dni od fazy 2–3 liści
- pomidor (pod osłonami) – zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia; w przypadku dużego zagrożenia chorobami zabiegi należy rozpocząć już od fazy produkcji rozsady i po posadzeniu w miejscu stałym; opryski stosować co 7–10 dni, co najmniej 2 razy, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych
Dawkowanie: w zależności od rośliny
Owoce:
- jabłoń – w wypadku parcha: 1,5 kg/ha; w wypadku zarazy ogniowej: 1,5 kg/ha (w okresie kwitnienia) lub 0,75 kg/ha (w okresie wzrostu owoców) przy użyciu 500–750 l/ha wody
- grusza – w wypadku parcha: 3,0 kg/ha; w wypadku zarazy ogniowej: 3,0 kg/ha (w okresie kwitnienia) lub 1,5 kg/ha (w okresie wzrostu owoców) przy użyciu 500–750 l/ha wody
- czereśnia – 1,5–3,0 kg/ha (woda: 500–750 l/ha)
Warzywa:
- ogórek (w gruncie) – 2,5–3 kg/ha (woda: 700 l/ha)
- pomidor (pod osłonami) – 0,3% (300 g środka w 100 l wody) przy 120 l/1000 m2 cieczy użytkowej
* WAŻNE: niższe dawki środka można stosować do pierwszych zabiegów i na rośliny młode
Maksymalna liczba zabiegów w roku wegetacyjnym: w zależności od choroby
- parch – 2
- zaraza ogniowa, rak bakteryjny – 3
Okres karencji: 7 dni
Okres prewencji dla pszczół: nie dotyczy
Toksyczność: duża szkodliwość po połknięciu, poza tym ryzyko uszkodzenia wzroku; niezwykle groźny także dla organizmów wodnych i środowiska, w którym żyją
Orientacyjna cena: ok. 45 zł/kg
Uwaga: przed zastosowaniem każdego środka ochrony roślin należy zapoznać się z etykietą producenta w celu ograniczenia ryzyka dla środowiska i ludzi
Etykieta
Pobierz KOCIDE 101 WP