ROVRAL AQUAFLO 500 SC

Poniżej prezentujemy informacje na temat zastosowania, dawkowania i oprysku środka o nazwie: ROVRAL AQUAFLO 500 SC. Z opisu dowiesz się, kiedy i jak stosować: ROVRAL AQUAFLO 500 SC, poznasz jego orientacyjną cenę, charakterystykę, właściwe dawkowanie i termin stosowania.

Producent: BASF SE, Carl Bosch Straße 38, 67056 Ludwigshafen, Republika Federalna Niemiec

Typ preparatu: fungicyd

Opis: koncentrat o działaniu grzybobójczym; stosuje się go w celach typowo zapobiegawczych w ochronie wielu roślin warzywnych, sadowniczych czy ozdobnych; ponieważ ma właściwości kontaktowe, to powinno się go rozprzestrzeniać przy pomocy opryskiwaczy ręcznych, sadowniczych lub polowych (po uprzednim rozcieńczeniu wodą)

Zezwolenie: R-11/2010 z dnia 17.02.2010 r. zmienione decyzją MRiRW nr R-115/2013d z dnia 03.06.2013 r.

Ważność zezwolenia do: 17.02.2020 r.

Ważność stosowania do: 17.08.2021 r.

Substancje czynne: iprodion (500 g)

Zastosowanie: w zależności od rośliny

  • truskawka, borówka wysoka, winorośl – przeciw szarej pleśni
  • malina – przeciw szarej pleśni i zamieraniu pędów
  • czereśnia, wiśnia – przeciw brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych

Warzywa:

  • brokuł, kalafior, kapusta brukselka – przeciw szarej pleśni i czerniowi krzyżowych  
  • cebula, szalotka, czosnek – przeciw szarej pleśni i zgniliźnie szyjki cebuli
  • kapusty głowiasta i pekińska – przeciw czerniowi krzyżowych
  • marchew, pasternak – przeciw alternariozie
  • cukinia (w gruncie i pod osłonami), patison, fasola szparagowa (w gruncie i pod osłonami), bób, groszek zielony, ogórek (w gruncie i pod osłonami), pomidor (w gruncie i pod osłonami), papryka (w gruncie i pod osłonami), bakłażan i pepino (w gruncie i pod osłonami) – przeciw szarej pleśni i zgniliźnie twardzikowej
  • sałata (w gruncie i pod osłonami), endywia – przeciw szarej pleśni, zgniliźnie twardzikowej i rizoktoniozie
  • szparag – przeciw szarej pleśni

Termin stosowania: w zależności od rośliny

  • truskawka, malina – pierwszy zabieg wykonać na początku kwitnienia; następne zabiegi, w tym te przeprowadzone za pomocą innych fungicydów o odmiennym mechanizmie działania, wykonać w odstępach co 10 dni z zachowaniem okresu karencji

* WAŻNE: wskazane jest dodanie środka zwiększającego równomierność pokrycia roślin cieczą użytkową

  • czereśnia, wiśnia – pierwszy zabieg wykonać na początku kwitnienia (w okresie rozchylania się pierwszych pąków), następny – w pełni kwitnienia za 10–14 dni; środek stosować przemiennie z fungicydami o odmiennym mechanizmie działania
  • borówka wysoka, winorośl – pierwszy zabieg wykonać na początku okresu kwitnienia; środek stosować przemiennie z fungicydami o odmiennym mechanizmie działania co 7–14 dni

Warzywa:

  • brokuł, kalafior, kapusta brukselka – pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, zgodnie z sygnalizacją, lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby; środek stosować od początku rozwoju główki do końca fazy, gdy róża osiągnie typową wielkość i kształt (* w wypadku brukselki – gdy osiągnie 80% typowej wielkości)
  • cebula, szalotka, czosnek – pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby; środek stosować od fazy 3. liścia do fazy zbioru
  • kapusty głowiasta i pekińska – zabiegi wykonać pod koniec okresu wegetacji kapusty; ostatni oprysk wykonać na 14 dni przed zbiorem kapusty
  • marchew, pasternak – pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, zgodnie z sygnalizacją, lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby; środek stosować od fazy liścieni do fazy, gdy korzeń osiągnie typową wielkość i kształt
  • bakłażan i pepino (w gruncie i pod osłonami), pomidor (w gruncie i pod osłonami), papryka (w gruncie i pod osłonami) – pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów; środek stosować od początku fazy drugiego pąka kwiatowego do końca fazy, gdy owoce osiągają typową wielkość i kształt
  • ogórek (w gruncie i pod osłonami), cukinia (w gruncie i pod osłonami), patison – pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów; środek stosować od fazy drugiego pąka kwiatowego do końca fazy, gdy 50% owoców uzyskuje typową wielkość i kształt
  • fasola szparagowa (w gruncie i pod osłonami), bób, groszek zielony – stosować w fazie kwitnienia
  • sałata (w gruncie i pod osłonami), endywia – pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów; środek stosować od fazy 5. liścia do końca fazy, gdy rozeta osiąga 50% średnicy typowej dla odmiany
  • szparag – ochronę prowadzić po zbiorach wypustek, w czasie wzrostu pędów; pierwszy zabieg wykonać po pojawieniu się objawów (najczęściej na przełomie lipca i sierpnia)

* WAŻNE: wszystkie zabiegi wykonywać naprzemiennie z fungicydami o odmiennym sposobie działania; odstępy między opryskami w każdym wypadku powinny wynosić średnio 10 dni (od 7 do nawet 14)

 Dawkowanie: w zależności od rośliny

  • truskawka – 1,8–2,0 l/ha (woda: 600 l/ha)
  • malina – 1,5–2,0 l/ha (woda: 600 l/ha)
  • czereśnia, wiśnia – 1,25 l/ha (0,15%, czyli 150 ml/100 l wody) przy użyciu 500–850 l/ha wody
  • borówka wysoka, winorośl – 1,5 l/ha (0,15%, czyli 150 ml/100 l wody) przy użyciu 500–1000 l/ha wody

Warzywa:

  • brokuł, kalafior, kapusta brukselka, cebula, szalotka, czosnek, pomidor (w gruncie), papryka (w gruncie), ogórek (w gruncie), bakłażan i pepino (w gruncie), cukinia (w gruncie), patison – 10 ml/100 m2 (woda: 6–8 l/100 m2)
  • kapusty głowiasta i pekińska – 7–10 ml/100 m2 (woda: 7 l/100 m2)
  • marchew, pasternak, fasola szparagowa (w gruncie i pod osłonami), bób, groszek zielony, sałata (w gruncie i pod osłonami), endywia, szparag – 15 ml/100 m2 (woda: 6–8 l/100 m2)
  • cukinia (pod osłonami), ogórek (pod osłonami), pomidor (pod osłonami), papryka (pod osłonami), bakłażan i pepino (pod osłonami) – 0,1% (10 ml/10 l wody) przy użyciu 10 l/100 m2 cieczy użytkowej

Maksymalna liczba zabiegów w roku wegetacyjnym: 2 (w każdym przypadku) (r. sadownicze)

Warzywa:

  • brokuł, kalafior, kapusta brukselka, marchew, pasternak, cukinia, patison, fasola szparagowa, bób, sałata, endywia, szparag, ogórek, pomidor, papryka, bakłażan i pepino – 2
  • cebula, szalotka, czosnek – 4
  • kapusty głowiasta i pekińska – 3
  • groszek zielony – 1

Okres karencji: w zależności od rośliny

  • truskawka – 2 dni
  • borówka wysoka, malina, czereśnia, wiśnia – 3 dni
  • winorośl – 21 dni

Warzywa:

  • pomidor, papryka, bakłażan, pepino, ogórek, cukinia, patison – 3 dni
  • kapusty głowiasta i pekińska, brokuł, kalafior, kapusta brukselka, fasola szparagowa, bób – 14 dni
  • cebula, szalotka, czosnek, groszek zielony, sałata, endywia – 21 dni
  • marchew, pasternak – 28 dni
  • uprawa pod osłonami (pomidor, papryka, bakłażan, pepino, ogórek, cukinia, fasola szparagowa) – 3 dni; sałata – 14 dni; szparag – nie dotyczy

Okres prewencji dla pszczół: nie dotyczy

Toksyczność: niezwykle groźny dla organizmów wodnych i środowiska, w którym żyją; u człowieka może działać rakotwórczo (choć dowody są ograniczone)

Orientacyjna cena: ok. 230 zł/l

Uwaga: przed zastosowaniem każdego środka ochrony roślin należy zapoznać się z etykietą producenta w celu ograniczenia ryzyka dla środowiska i ludzi

Etykieta
Pobierz ROVRAL AQUAFLO 500 SC

Kategorie
Fungicydy

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki