
Cebula cukrowa - siew, uprawa, odmiany i właściwości
Cebula jest wartościowym warzywem cenionym na całym świecie. Wykorzystywana jest głównie w kuchni, ale nie zapominajmy, że stanowi również wspaniały naturalny lek. Zawiera olejki eteryczne złożone ze związków siarkowych, m.in. fitoncydów, które nadają jej właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne – może pomagać w walce z bakterią Salmonella. Ponadto bogata jest w witaminy, szczególnie A, E, PP, K i z grupy B. Posiada także sole wapnia i potasu, które działają odkwaszająco na nasz organizm. Ze względu na obecność w miąższu kemferolu, kwercetyny i związków selenu ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.
Wybór odmian cebuli uzależniony jest od sposobu uprawy, stanowiska, naszych potrzeb i rynku. Rozróżnia się odmiany ze względu na długość okresu wegetacji, wielkość, kształt i barwę cebuli, jej odporność na choroby i przeznaczenie.
W zależności od długości okresu wegetacyjnego uwzględnia się podział na odmiany:
- wczesne (80–100 dni)
- średnio wczesne (100–130 dni)
- średnio późne i późne (powyżej 120 dni)
Cebulę można uprawiać z siewu, z rozsady, z dymki i prowadzić w uprawie zimowej. Poszczególne odmiany polecane są do różnych metod uprawy.
Przed zakupem nasion lub dymek musimy dobrze określić przeznaczenie cebuli. Opis na opakowaniach pomoże nam w dokonaniu wyboru określonej odmiany. Jeśli chcemy uprawiać cebulę z przeznaczeniem na świeży rynek, wybierajmy te o delikatnym, słodkim, łagodnym i soczystym miąższu. Z kolei do przetwórstwa najlepsze są odmiany o łatwo odchodzących łuskach i białym miąższu. Do zamrażania wybierajmy cebule o małej zawartości suchej masy, a do suszenia o dużej ilości. Do konserwowania polecane są małe cebule o jasnej łusce, a do dłuższego przechowywania o twardej cebuli, niewybijającej w szczypior. Odmiany z przeznaczeniem do uprawy ozimej powinny charakteryzować się dużą mrozoodpornością i wiązać cebule nawet przy niskich temperaturach, które ponadto nie będą wybijać w pędy nasienne.
Poniżej znajduje się krótka charakterystyka wybranych odmian cebuli.
Odmiana cukrowa, średnio późna, plenna o kulistych cebulach z ciekawą, dobrze przylegającą białą łuską. Miąższ jej jest zwarty, biały, soczysty, łagodny i smaczny. Odmiana najczęściej przeznaczana do suszu.
Odmiana średnio wczesna, plenna o średnich i dużych brązowożółtych cebulach. Szczypior równomiernie załamuje się. Polecana do bezpośredniego spożycia i długotrwałego przechowywania. Charakteryzuje się silnym woskowym nalotem na łuskach, przez co jest tolerancyjna na infekcje grzybowe. Może być wykorzystywana do produkcji dymki.
Odmiana średnio wczesna, plenna o kremowo-białym, łagodnym w smaku miąższu. Przeznaczana na wczesny zbiór i do krótkotrwałego przechowywania.
Odmiana średnio późna o kulistych, brązowożółtych cebulach z dobrze przylegającą łuską. Bardzo dobrze się przechowuje. Może być uprawiana na dymkę.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl