Jak uprawiać cebulę, aby uzyskać wysoki plon? Zobacz!

Cebula Zbiór cebuli

Cebula znana i uprawiana jest już od kilku tysięcy lat. To niesamowite, jak jedna roślina utrzymała popularność przez tak długi czas i zyskała istotne znaczenie w gospodarce światowej. Nic dziwnego, stoi za tym przecież jej wysoka wartość odżywcza, smakowa i lecznicza. Zawiera olejki lotne bogate w związki siarkowe, tzw. fitoncydy, które posiadają właściwości bakterio-, wiruso- i grzybobójcze, są to głównie allicyna, allina i ich pochodne oraz dwusiarczek allilowo-propylowy. Składniki lotne w szczególności odpowiadają za ronione przez nas łzy podczas krojenia cebul oraz ostry smak i aromat. Cebula jest również wartościowym źródłem witamin C, B1, B2, A, E i PP, potasu i wapnia, które działają odkwaszająco, a także krzemu pozytywnie wpływającego na pracę mózgu. Z kolei zawarta w tkankach siarka działa odżywczo na skórę i włosy, zwalcza bakteryjne problemy, takie jak trądzik czy rany ropne, oraz redukuje łupież. Cebula zawiera także kwercetynę i kemferol oraz ważny w diecie człowieka selen działające przeciwutleniająco i przeciwnowotworowo.

Odmiany

W krajowym rejestrze COBORU znajduje się ponad 60 odmian cebuli polecanych do uprawy w naszym kraju. Jedne z bardziej popularnych to: Cymes, Polana F1, Polanowska, Rawska, Wolska czy cukrowa Alibaba. Odmiany różnią się między sobą długością okresu wegetacyjnego, kształtem, wielkością i barwą cebul, odpornością na choroby czy przeznaczeniem.

Do bezpośredniego spożycia nadają się odmiany charakteryzujące się łagodnym, delikatnym w smaku, soczystym miąższem. Z cebuli przeznaczanej do przetwórstwa powinny z łatwością schodzić łuski, ponadto powinna mieć biały miąższ. Cebula do zamrażania musi zawierać mało suchej masy, z kolei do suszenia – dużo. Jeśli ma być przez dłuższy czas przechowywana, powinna cechować się twardością i trwałą, dobrze przylegającą suchą łuską, nie powinna również wykazywać skłonności do tworzenia szczypioru i korzeni. Odmiany przeznaczone do uprawy ozimej powinny być odporne na mrozy i wytwarzać cebule nawet przy niskich temperaturach niewybijające w pędy nasienne.

Odmiany botaniczne

Cebula kartoflanka oraz cebula wielopiętrowa są botanicznymi odmianami cebuli zwyczajnej. Pierwsza z nich charakteryzuje się tworzeniem gniazd złożonych z kilkunastu cebulek, które mogą być kuliste lub lekko spłaszczone, żółtawe lub czerwone. Kartoflanka ma mniejsze wymagania glebowo-klimatyczne niż cebula zwyczajna, uprawa jej jest natomiast bardzo podobna. Rozmnażana jest wyłącznie wegetatywnie z cebulek sadzonych wiosną w rozstawie 30–40 x 10 cm.

Cebula wielopiętrowa z kolei w glebie wytwarza gniazdo nieregularnych, ciemnoczerwonych lub fioletowych cebulek. Tworzy ciemnozielony, gruby szczypior, na którego szczycie pojawiają się ulistnione cebulki, z których następnie wyrasta pęd kwiatostanowy z kolejnym piętrem cebulek na wierzchołku. Sadzi się ją pod koniec sierpnia i we wrześniu, aby cebulki zdążyły się ukorzenić.

Wymagania, zmianowanie

Cebula dobrze rośnie w naszym klimacie, nasionom do wykiełkowania wystarcza temperatura 6°C. W fazie wzrostu szczypioru i korzeni wymaga 10–16°C, a podczas formowania cebul 16–21°C. Najlepiej rośnie w czasie wczesnej, wilgotnej i chłodnej wiosny lub podczas ciepłego, dość wilgotnego początku lata. Chłodne i bardzo wilgotne lato powoduje przedłużenie okresu wegetacji i gorsze jej zasychanie. Cebula ze względu na słabo rozwinięty, płytki system korzeniowy, preferuje gleby zasobne, bogate w próchnicę, średnio zwięzłe, o dobrej pojemności wodnej i odczynie gleby 6,5–7,0. Największe zapotrzebowanie na wodę wykazuje od czerwca do połowy lipca, a podczas występowania suszy zalecane jest dostateczne nawadnianie. Nie znosi jednak intensywnego podlewania, a w szczególności zastoju wody, ponieważ szybko gnije.

czytaj dalej...

NIE PŁACZ NAD CEBULĄ – ZMIERZ SIĘ Z NIĄ! ODPOWIEDZ NA PYTANIA DOTYCZĄCE TEGO WARZYWA [QUIZ]

[1/13] Z botanicznego punktu widzenia jadalna część cebuli (tzw. piętka) to:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki