
Kalarepa Gigant – smaczna odmiana amatorska o ogromnych zgrubieniach
Niegdyś bardzo popularne warzywo rosnące w naszych warzywnikach, brylujące na straganach, obecnie już nie tak bardzo doceniane, na szczęście jeszcze niezapomniane. Mowa o kalarepie (Brassica oleracea L. var. gongylodes). Ta dwuletnia roślina w pierwszym roku tworzy zgrubiałą łodygę stanowiącą część jadalną, a po przezimowaniu, w drugim roku, wybija w pęd kwiatostanowy i owocuje. Jest bardzo wartościowa, ma zdecydowanie więcej witaminy C niż kapusta głowiasta biała. Zawiera też inne witaminy, takie jak E, K, U, biotyna oraz prowitamina A, a także sole mineralne, szczególnie wapnia i żelaza. Co ważne, zasobność w wartości odżywcze wyższa jest w liściach niż w zgrubieniu. Zaleca się spożywanie tych części kalarepy w stanie świeżym, gdyż po ugotowaniu tracą znaczną ilość witaminy C.
Na rynku dostępnych jest kilka odmian kalarepy, które przede wszystkim rozróżnia się ze względu na długość okresu wegetacji, barwę i kształt zgrubienia oraz odporność na drewnienie, pękanie i pośpiechowatość. Najczęściej w naszym kraju uprawiane są kalarepy o jasnozielonym zabarwieniu zgrubienia, choć istnieją również odmiany o antocyjanowej barwie (mniej smaczne), mogą mieć kształty kuliste, kulistospłaszczone lub kulistoowalne. W Krajowym Rejestrze COBORU wyróżnione są odmiany: Alka, Delikates Biała, Gabi oraz Wiedeńska Biała.
Zgrubienie: średnio duże, ciemnofioletowe, eliptyczne lub kuliste, soczyste, dość smaczne.
Odmiana średnio późna przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia i przechowywania, do uprawy wiosennej i jesiennej.
Zgrubienie: kuliste lub lekko spłaszczone, średniej wielkości, bardzo smaczne.
Odmiana polecana jest do uprawy na zbiór latem i jesienią.
Zgrubienie: kuliste, żółtozielone, gładkie, soczyste i smaczne.
Odmiana wczesna przeznaczona do bezpośredniego spożycia do uprawy wiosennej i jesiennej. Wykazuje dużą tolerancję na pękanie i drewnienie zgrubienia.
Zgrubienie: małe, kulistospłaszczone, jasnozielone, smaczne i soczyste.
Odmiana podatna na pośpiechowatość.
Kalarepa ma mniejsze wymagania niż inne warzywa kapustne. Nie jest wrażliwa na niskie temperatury, lecz młode rośliny po przejściu kilkudniowych chłodów (jarowizacja, poniżej 6°C) wybijają w pędy kwiatostanowe, nie tworzą jadalnych zgrubień. Najlepiej rośnie w temperaturze 12–18°C, nasiona kiełkują po 3–4 dniach w temperaturze 10–12°C. Preferuje gleby próchniczne, zasobne w składniki pokarmowe, o pH=5,5–6,8, dostatecznie wilgotne. Ze względu na słabo rozwinięty system korzeniowy ma wysokie wymagania wodne – niedobór wody powoduje drewnienie i łykowatość, a nadmiar – pękanie zgrubień.
Posiada również dość duże wymagania pokarmowe. Składniki mineralne w glebie powinny być uzupełnione do poziomu 105–120 N (NO3 + NH4), 50–60 P, 160–180 K, 55–65 Mg, 1000–1500 Ca (w mg/dm3). Zaleca się stosowanie nawozów łatwo i szybko przyswajalnych.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl