Kalarepa Gigant – smaczna odmiana amatorska o ogromnych zgrubieniach

Jak sama nazwa na to wskazuje, kalarepa Gigant wśród innych kalarep jest gigantyczna… a przynajmniej bardzo duża. Kalarepa tej odmiany jest nawet sześć razy większa niż przeciętne.

Opis

Kalarepa Gigant cieszy się dużym powodzeniem wśród ogrodników amatorów głównie ze względu na olbrzymi rozmiar zgrubień. Jest to odmiana dość późna – od momentu posadzenia do zbioru musi minąć od 100 do 120 dni.

W tym czasie tworzy się dość duża roślina z jasnozielonymi łodygami i znacznie ciemniejszymi, lekko falowanymi liśćmi. Dojrzałe zgrubienie ma jasnozielony kolor, jest raczej gładkie, z niewielkimi załamaniami i wypustkami. Może ważyć od 750 gramów do kilograma. Ma smaczny, biały lub lekko seledynowy, dość soczysty i twardy miąższ.

Zastosowanie

Ze względu na swoje duże rozmiary i długi okres dojrzewania, kalarepa Gigant w bardzo niewielkim stopniu znajduje zastosowanie w uprawie towarowej. Częściej pojawia się w przydomowych ogródkach amatorskich.

Te ogromne kalarepy są bardzo smaczne i nadają się przede wszystkim do spożycia bezpośredniego, ale równie dobrze można je zamrozić. Wykazują również dość dużą przydatność do przechowywania, nawet przez dłuższy czas.

Ze względu na małą odporność na zimno w czasie wzrostu, nie powinno się ich uprawiać wiosną, świetnie natomiast nadają się do uprawy letniej i jesiennej.

POZNAJ CIEKAWOSTKI ZWIĄZANE Z KAPUSTĄ! [QUIZ]

[1/10] Ile ważyła największa kapusta na świecie?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki