Kapusta włoska - uprawa, odmiany, wymagania i pielęgnacja

Uprawa kapusty włoskiej Kapusta włoska

Kapusta włoska to dwuletnia roślina, która w pierwszym roku wytwarza pąk szczytowy, tzw. główkę, a w drugim, po przejściu jarowizacji (1–3°C przez minimum 4 tygodnie), tworzy ulistnione, owocujące pędy kwiatostanowe. Owocem jest łuszczyna, która posiada małe, okrągłe i ciemne nasiona. W 1 g może znajdować się 300–350 sztuk. Nasiona zdolność kiełkowania utrzymują do 5 lat. System korzeniowy kapusty włoskiej dorasta do 1,5 m głębokości.

Od innych kapust głowiastych odróżniają ją zmarszczone i pofałdowane, pokryte drobnymi pęcherzykowatymi wzdęciami ciemnozielone liście oraz mniejsze i lżejsze głowy. Ponadto zawiera więcej suchej masy, związków azotowych, błonnika, soli żelaza, wapnia, manganu oraz witamin C, B1 i B6. Kapusta włoska cechuje się również dużymi walorami smakowymi i dekoracyjnymi.

Oprócz wartości odżywczych posiada również właściwości lecznicze. Zawiera fitoncydy, które są bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, a sok z liści pomaga w leczeniu wrzodów żołądka.

Pomimo dużej wartości odżywczej nie jest w naszym kraju produkowana i spożywana na dużą skalę. Dodawana jest najczęściej do zup (włoszczyzna), a także wykorzystywana do wyrobu gołąbków. Największe znaczenie gospodarcze w Polsce ma w dalszym ciągu kapusta głowiasta biała.

Wymagania i zmianowanie

Kapusta włoska posiada mniejsze wymagania od kapusty głowiastej białej, charakteryzuje się wyższą odpornością na utrzymujące się chłody i susze. Do prawidłowego rozwoju potrzebuje temperatury minimum 5°C, optymalnie w granicach 15–20°C. Podczas wysokich temperatur, powyżej 30°C, nie zawiązuje głów. Ma umiarkowane wymagania wodne, największe zapotrzebowanie na wysoką wilgotność gleby wykazuje w fazie wiązania głów. Najlepiej udaje się na próchnicznych i zasobnych glebach, lżejszych madach i glebach bielicowych, jak również lessach, czarnych ziemiach i czarnoziemach o pH=6,5–7,5.

Dla optymalnego wzrostu kapusty w 1 dm3 gleby powinno znajdować się 105–135 kg N (NO3 + NH4), 50–70 kg P, 160–210 kg K, 55–75 kg Mg, 700–1200 kg Ca. Nawozy fosforowe i potasowe podajemy przed wiosennym sadzeniem. Połowę dawki nawozu azotowego wysiewamy przed sadzeniem rozsady, a resztę pogłównie w dwóch terminach. Nie powinniśmy dopuścić do przenawożenia azotem, gdyż wzmożona jest wówczas kumulacja azotanów i azotynów w głowach kapusty.

Kapusta włoska może być uprawiana po wszystkich roślinach oprócz kapustnych. Najlepszym przedplonem dla wczesnych i średnio wczesnych odmian są rośliny strączkowe, korzeniowe i pomidor, dla późniejszych szpinak i sałata.

Odmiany

Odmiany rozróżnia się przede wszystkim ze względu na długość okresu wegetacji od sadzenia do zbioru na wczesne (60–90 dni), średnio wczesne (100–120 dni), średnio późne i późne (120–160 dni). Różnią się również między sobą wielkością głąba, barwą i pomarszczeniem blaszki liściowej, kształtem głowy, plennością i zdolnością do przechowywania. W doborze (Krajowy Rejestr COBORU) widnieją jedynie dwie odmiany kapusty włoskiej, są to Mira Polana F1 (średnio wczesna) oraz Roma Polana F1 (średnio późna). Plon przeznacza się na świeży rynek, jako składnik włoszczyzny czy na mrożonkę w postaci krajanki. Kapusta włoska nie nadaje się do kiszenia, konserwowania oraz słabo się przechowuje.

Uprawa

Odmiany wczesne i średnio wczesne kapusty włoskiej najczęściej uprawia się z rozsady produkowanej w szklarni, tunelu foliowym lub inspekcie, odmiany późniejsze na rozsadniku. Uprawę wczesnej kapusty włoskiej rozpoczynamy wysiewem (od końca stycznia do końca lutego) do skrzynek zaprawionych nasion w ilości 3–4 g/m2. Wschody zaobserwujemy już po 4–5 dniach, jeśli utrzymamy temperaturę w granicach 16–18°C. Siewki, po rozwinięciu liścieni, pikujemy do doniczek o średnicy 4–6 cm. Często w uprawie odmian wczesnych wymagane jest doświetlanie. Zaprawione nasiona odmian średnio wczesnych wysiewamy do skrzynek w ilości 2–3 g/m2. Materiał siewny odmian średnio późnych i późnych wysiewamy na rozsadniku w rzędy co 10–20 cm, termin zaś zależny jest od odmiany i przeznaczenia plonu. Dobra rozsada jest zdrowa, zielona, niezdrewniała oraz ma 10–16 cm wysokości. Wysadzamy ją w wilgotną glebę podczas pochmurnych dni lub po opadach. Unikajmy sadzenia w dni słoneczne przed południem.

czytaj dalej...

POZNAJ CIEKAWOSTKI ZWIĄZANE Z KAPUSTĄ! [QUIZ]

[1/10] Ile ważyła największa kapusta na świecie?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki