Uprawa kalafiora - odmiany, rozsada, wymagania i pielęgnacja

Kalafior Kalafior - odmiany

Kalafior (Brassica oleracea L. var. botrytis) jest jedną z wielu odmian botanicznych kapusty dzikiej warzywnej (Brassica oleracea L. var. silvestris L.). Pierwsze wzmianki o uprawie w Europie pochodzą z XVI w. W Polsce zaczęto później prowadzić uprawę kalafiora.

Opis botaniczny

W odróżnieniu od niektórych warzyw kapustnych jest rośliną jednoroczną. Wytwarza silnie skrócony, ulistniony pęd główny, który po 80–120 dniach przestaje wzrastać na rzecz wiązania się róży. Stanowi ona część użytkową. Róża to zmodyfikowana, rozgałęziona część skróconego pędu kwiatostanowego. Czas jej formowania wynosi od 10 do 20 dni. Róże w zależności od odmiany mają różną barwę: białą, kremowobiałą, zieloną i zielonofioletową. Ta ostatnia zawiera barwniki – antocyjany. Z róży wyrastają pędy kwiatostanowe osiągające 60–70 cm wysokości. Kwitną i owocują. Wytworzone nasiona utrzymują zdolność kiełkowania przez 3–4 lata, w 1 g znajduje się 350–400 sztuk.

Znaczenie odżywcze i gospodarcze

Kalafior ma bardzo duże walory smakowe i odżywcze. Jest najlepiej strawnym warzywem kapustnym. Ponadto jest mało kaloryczny. Z tych względów polecany jest w dietach dzieci i chorych osób. Zawiera 8–9% suchej masy, więcej witamin C, B1 i B2 niż u kapusty głowiastej białej. Bogaty jest także w białko i żelazo, za to zawiera mało błonnika. Spożywany przez cały rok. Dzięki możliwości zamrażania przy braku utraty walorów smakowych i odżywczych jest coraz popularniejszy na naszych stołach. Co za tym idzie, zwiększa się areał upraw kalafiora. W 2012 r. z 11 tys. ha zebrano ok. 246 tys. ton. W Polsce uprawę prowadzą wyspecjalizowane gospodarstwa, kalafior sprawia wiele kłopotów dla niewprawionego ogrodnika amatora. Rzadko w naszym kraju obserwuje się uprawy szklarniowe, czasem spotykane są uprawy pod folią. Najczęstsza jest uprawa polowa. Największymi producentami kalafiora są Holandia i Dania.

Odmiany

Większość odmian jest heterozyjna. Ze względu na długość okresu wegetacyjnego dzieli się je na wczesne (50–70 dni), średnio wczesne (70–80 dni), średnio późne (80–90 dni) i późne (90–110 dni).

Odmiany wczesne prowadzi się w uprawie przyspieszonej pod osłonami lub wczesnej w polu. Przeznacza się je przede wszystkim do bezpośredniego spożycia. Średnio wczesne uprawia się na zbiór wiosenny i wczesny letni. Wytwarzają nieznacznie większe główki od odmian wczesnych, poza tym liście bardziej okrywają róże. Odmiany średnio późne przeznacza się na zbiór jesienny, niektóre na letni. Wytwarzają stosunkowo duże róże, dobrze okryte liśćmi. Późne odmiany uprawia się na zbiór jesienny. Charakteryzują się silnym wzrostem, odpornością na przymrozki, a co najważniejsze, posiadają samookrywające się róże.

Odmiany podane w Krajowym Rejestrze COBORU: Burke F1, Helsinki F1, Meloman F1, Pionier, Poranek, Rober, Seasam.

Dodatkowo odmiany rozróżnia się ze względu na barwę, wielkość i kształt róży, wielkość liści, odporność i tolerancję na choroby i szkodniki.

Róże, poza białymi i kremowobiałymi, mogą być fioletowe, różowe, zielone i pomarańczowe. Uprawia się również kalafiora w typie romanesco o ciekawym wyglądzie róży – kształtu stożkowatego i zielonożółtej barwie.

W Polsce odmiany o kolorowych różach jeszcze nie cieszą się dużą popularnością. Najchętniej wybierane są te o standardowej, białej barwie. Większość odmian uprawianych w Polsce jest pochodzenia holenderskiego.

Wymagania klimatyczne i glebowe

Kalafior ma największe wymagania spośród warzyw kapustnych. Temperaturą optymalną do wiązania róż jest 14–18°C. Przy temperaturze powyżej 25°C nie następuje formowanie róż. Minimalna temperatura potrzebna do wzrostu wynosi 6–8°C. Kalafior znosi przymrozki do -2°C, jednak róże mogą być uszkadzane w temperaturach poniżej 0°C. Rozsada wymaga doświetlania. Po posadzeniu ma mniejsze wymagania świetlne. Jest rośliną dnia długiego, więc tworzy dorodniejsze róże w uprawie wczesnej i jesiennej. W pozostałym okresie należy wykonywać bielenie (okrywanie róż liśćmi) bądź wybierać odmiany samookrywające się.

czytaj dalej...

POZNAJ CIEKAWOSTKI ZWIĄZANE Z KAPUSTĄ! [QUIZ]

[1/10] Ile ważyła największa kapusta na świecie?

Komentarzy (1)

  1. Loki

    jadłem różowego kalafiora, po ugotowaniu zrobił się fioletowogranatowy, smaczny był, taki bardziej kapuściany. A czy ten romanesco rozni sie jakos w uprawie od zwykłego kalafiora?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki