Jakie nasiona kalafiora warto wybrać? Zobacz!

Główka kalafiora Nasiona kalafiora

Kalafior jest najmłodszą odmianą botaniczną warzyw kapustnych. To cenione warzywo ze względu na walory smakowe, a także dużą wartość odżywczą i niską kaloryczność. W Polsce uprawia się najczęściej kalafiora o różach białych lub kremowych, istnieją jednak również odmiany o różach fioletowych i zielonych.

W ostatnich latach znacznie wzrosła produkcja i spożycie kalafiora. Obecnie powierzchnia uprawy kalafiora wynosi ponad 13 tys. ha. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach kalafiora, przygotowując się do jego uprawy.

Wygląd nasion

Owocem kalafiora jest dwukomorowa łuszczyna o wydłużonym kształcie, pękająca po dojrzeniu. Zawiera ona od kilku do kilkunastu kulistych nasion koloru brunatnego lub niemal czarnego. Nasiona kalafiora z wyglądu są podobne do nasion kapusty, lecz są nieco drobniejsze. 

Masa 1000 nasion

Masa 1000 nasion kalafiora wynosi 3,3-4,2 g. W 1 g materiału siewnego znajduje się 250-400 nasion.

Zdolność kiełkowania

Kalafior ma największe wymagania klimatyczne ze wszystkich kapustnych. Minimalna temperatura wzrostu i rozwoju roślin kalafiora wynosi 6-8o C, a optymalna temperatura wynosi 14-18o C. Nasiona kalafiora kiełkują już po 6-8 dniach od wysiania.

Kiedy siać nasiona?

Wysiew kalafiora następuje od połowy marca do połowy czerwca. Z reguły stosuje się trzy okresy uprawy kalafiora: wiosenny w marcu i kwietniu – na zbiór w maju i czerwcu, letni w maju – na zbiór w lipcu i sierpniu oraz jesienny w czerwcu – na zbiór we wrześniu i październiku. Możliwy jest również szklarniowy siew nasion pod koniec stycznia lub na początku lutego. Uprawę wiosenną w polu można przyspieszyć o 10-14 dni, przykrywając rośliny folią. Natomiast uprawę jesienną można przedłużyć, opóźniając termin siewu i przenosząc rośliny pod osłony, gdy pojawią się spadki temperatury poniżej 2-4o C.

Jak siać nasiona?

Metody uprawy kalafiora są podobne do uprawy kapusty. Uprawia się je wyłącznie z rozsady produkowanej pod szkłem lub na rozsadniku, w zależności od terminu uprawy. Odmiany wczesne, o okresie wegetacji wynoszącym 40-55 dni, nadają się do uprawy pod osłonami i do uprawy polowej. Pierwszy wysiew w marcu możliwy jest bezpośrednio do ziemi w inspekcie lub do skrzynek w ilości 2-3 g na skrzynkę.

Skrzynki umieszcza się w mnożarce lub inspekcie w temperaturze 16-20o C. Po ok. 14 dniach siewki przesadzamy do doniczek torfowych o średnicy 6-8 cm. Odmiany średnio wczesne (55-75 dni) i późne (ponad 75 dni) wysiewa się w uprawie polowej. Należy pamiętać o zasadzie, że im wcześniejszy planowany termin zbioru, tym większe doniczki są potrzebne i większa rozstawa roślin. W uprawie letniej i jesiennej kalafiora uprawia się z rozsady produkowanej w polu.

Uprawiając kalafiora z rozsady, nasiona wysiewa się siewnikiem lub ręcznie dość rzadko i rzutowo na rozsadniku. Optymalna głębokość siewu wynosi ok. 1,5 cm, w ilości 5 g nasion na okno o powierzchni 1,5 m2, a następnie przykrywa cienką warstwą ziemi. Po ok. 4 tygodniach, gdy siewki wykształciły po 2-3 liście, pikujemy rozsadę, ponownie sadząc rośliny na rozsadniku w rozstawie 10 x 10 cm. Należy sadzić je tak, by były zgłębione do nasady pierwszych liści.

czytaj dalej...

POZNAJ CIEKAWOSTKI ZWIĄZANE Z KAPUSTĄ! [QUIZ]

[1/10] Ile ważyła największa kapusta na świecie?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki