Nasiona kolendry - przeczytaj przed pójściem do sklepu!

Nasiona kolendry Nasiona kolendry

Kolendra siewna to jedna z najstarszych na świecie roślin zielarskich i przyprawowych uprawianych przez człowieka. W Polsce jest powszechnie znana i wykorzystywana jako aromatyczny dodatek do dań. Jest ceniona ze względu na świeży, cytrusowy aromat liści. Cała roślina wraz z kwiatami, jedynie za wyjątkiem dojrzałych nasion, wydziela specyficzną woń.

Kolendra jest rośliną miododajną, dlatego zaleca się jej uprawę w pobliżu pasiek. Warto pamiętać, że kolendra była kiedyś uważana za zioło zapewniające nieśmiertelność, a zarazem naturalny afrodyzjak. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach kolendry, przystępując do jej uprawy.

Wygląd nasion

Owocem kolendry siewnej jest kulista, a czasem owalna, niepodzielna rozłupnia złożona z dwóch niełupek. Średnica rozłupni barwy jasnobrązowej lub brunatnej wynosi 1,5-3 mm dla odmiany drobnoowocowej oraz 3-7 mm dla odmiany wielkoowocowej. W górnej części owocu umiejscowiony jest mały kielich, na szczycie którego znajduje się 5 ząbków. Na powierzchni rozłupni widoczne są żeberka. Nasiona kolendry wydzielają charakterystyczny zapach, przypominający zapach pluskiew.

Masa 1000 nasion

W Polsce uprawia się dwie odmiany kolendry siewnej. Masa 1000 nasion kolendry drobnoowocowej wynosi 3,5 g, natomiast masa 1000 nasion kolendry wielkoowocowej wynosi 7-8 g. W 1 g materiału siewnego odmiany drobnoowocowej znajduje się 250-350 nasion, a w 1 g materiału siewnego odmiany wielkoowocowej znajduje się 120-140 nasion.

Zdolność kiełkowania

Kiełkowanie nasion wysianych wczesną wiosną w temperaturze powyżej 16o C następuje szybko i trwa zaledwie 5-10 dni.  By zwiększyć zdolność kiełkowania roślin, zaleca się uszlachetnienie nasion poprzez uwilgotnienie ich w wodzie do poziomu 40%, a następnie 4-dniowym przechowywaniu ich w hermetycznie zamykanych pojemnikach. Nie należy zapominać o ich codziennym wietrzeniu. Zbieg ten przyspiesza wschody i sprawia, że stają się bardziej regularne.

Kiedy i jak siać nasiona?

Kolendra rozmnażana jest wyłącznie z nasion. Roślina źle znosi przesadzanie, dlatego w celu lepszego plonowania zaleca się jej siew bezpośrednio do gruntu. Nasiona wysiewamy do gruntu w okresie wiosennym, na przełomie marca i kwietnia, bezpośrednio po obeschnięciu gleby. Siejemy je na głębokość 1-1,5 cm w rzędy odległe od siebie o 30 cm, przy jednoczesnym zachowaniu 30-centymetrowego odstępu między roślinami w rządkach. Na 1 m2 potrzeba ok. 1,5-2 g nasion kolendry.

Rośliny wschodzą już po 2-3 tygodniach, dlatego zaleca się siew nasion w odstępach trzytygodniowych, by zapewnić sobie jak najdłuższe plonowanie. Rośliny kolendry uprawie na nasiona należy przerywać co 20 cm. Natomiast kolendrę siewną w uprawie na świeże ziele zaleca się siać w połowie lata, co sprawi, że będziemy mogli cieszyć się jej smakiem aż do późnej jesieni.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki